MSZP: a kormány ismeri az IMF feltételeit, de nem akarja teljesíteni azokat

Az MSZP szerint nem igaz, hogy a kormány ne ismerné a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió előfeltételeit a hitel-megállapodásról, a kabinet azért állítja ezt, mert nem akarja teljesíteni azokat.

 

Bárándy Gergely, az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának szocialista tagja egy, az atv.hu-n csütörtökön megjelent cikkre hivatkozva sajtótájékoztatón cáfolta a külügyminiszter két nappal ezelőtti nyilatkozatát. Martonyi János akkor azt mondta: a kormány nem ismeri a megállapodás előfeltételeit, valamint azt, hogy az igazságszolgáltatás és benne a bírák nyugdíjazásának ügyét nem lehet összefüggésbe hozni a hitel-megállapodással.

A szocialista képviselő az internetes oldalon megjelentek alapján kijelentette, a kormánynak tudomása van arról, hogy pontosan milyen feltétele van a tárgyalások megkezdésének: teljesíteni kell a Velencei Bizottság, valamint az Európai Bizottság elvárásait az igazságügyi átalakítások során. Az írás szerint a magyar kormány illetékesei március végén kaptak értesítést a Velencei Bizottságtól, hogy a testület az Európai Bizottsággal egyeztetve, öt pontban összegezte egyértelmű feltételeit az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban.

Eszerint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének döntéseit indokolni kell, és ellenük jogorvoslatot kell biztosítani. Ki kell zárni annak lehetőségét, hogy az OBH elnöke a kilencéves mandátumának lejárta után folytathassa munkáját. Emellett sem az OBH elnöke sem más bírósági vezető nem kaphat jogot arra, hogy ügyeket más bírósághoz áttehessen. Meg kell szüntetni azt a lehetőséget, hogy a bírákat több alkalommal határozott időre nevezhesse ki a köztársasági elnök, és nem tartható fenn a bírák akaratuktól független áthelyezésének lehetősége sem.

Bárándy Gergely szerint komoly a veszélye annak, hogy a kormány makacskodása veszélybe sodorja az ország pénzügyi stabilitását. Hozzátette: a Velencei Bizottság ajánlásainak megfogadása ugyanakkor nem az Európai Unió érdeke, hanem a magyar polgárok számára fontos. Ha ugyanis az országban nincs jogbiztonság, akkor nincs személyi és vagyonbiztonság sem, a befektetők pedig elkerülik az országot.

Hangsúlyozta azt is: a szocialisták már beterjesztették azokat a módosító javaslatokat, amelyek elfogadása esetén az ország megfelelne a kritériumoknak.

A tájékoztatón Józsa István országgyűlési frakcióvezető-helyettes azt mondta: mindez ismét az államcsőd veszélyével jár, az ország ugyanis egyre kevésbé tudja magát a szabad piacról finanszírozni, ahol 9-10 százalékos kamatokkal kell számolnia. Az MSZP ezért azt várja a kormánytól: tegyen eleget azoknak a feltételeknek, amelyek az ország talpon maradásához szükségesek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.