A La Libre Belgique a kötelezettségszegési eljárásokról, a Le Monde Baráth Zsolt beszédéről

A Magyarország ellen év eleje óta folyó, európai uniós kötelezettségszegési eljárásokról írt szombati számában a La Libre Belgique című brüsszeli napilap, annak kapcsán, hogy aznap járt le az a határidő, amelyet az Európai Bizottság az eljárás második szakaszában szabott ki a válaszadásra.

 

Stéphanie Grofils budapesti tudósítása szerint a kormány “fogadókésznek mutatkozott” a kifogásokra, és jelezte, hogy az uniós végrehajtó szerv számára is kielégítő megoldásokat kíván találni azokra. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság várhatóan gyorsan bejelenti viszontválaszait.

A középtől némileg jobbra állónak tekintett lap cikke idézte Győri Enikő uniós ügyi államtitkárt, aki az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos problémákról elmondta, hogy a törvényből kikerültek azok az elemek, amelyeket a bizottság diszkriminatív jellegűnek tartott. Az adatvédelmi hatósággal kapcsolatban a lap azt idézte magyar forrásból, hogy a vonatkozó törvény bizonyos elemeinek módosítása már szintén a parlament elé került.

A nemzeti bank függetlenségével kapcsolatban pedig Győri Enikő egyebek között ezt emelte ki: már az is világos jel volt, hogy a bizottság e témában nem folytatta a kötelezettségszegési eljárást; szerinte itt nem látni nagy nehézségeket. A bizottság véleményének megismerése után a módosításokat hivatalosan beterjesztik a parlament elé – tette hozzá.

Külön rövid cikkben foglalkozott a lap a kormány és a nemzetközi szervezetek közötti hiteltárgyalásokkal, úgy vélve, hogy “bizonyos garanciák nélkül Magyarország nem juthat pénzügyi támogatáshoz”. Idézte ugyanakkor Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkárt is, aki hangoztatta, hogy a magyar “központi bank független volt, ma is az és marad is”, hiszen “ez az érdeke magyarok százezreinek” is.
(http://www.lalibre.be/actu/international/article/730997/l-heure-a-sonne-pour-budapest.html)
(http://www.lalibre.be/actu/international/article/730995/qui-dit-credit-dit-creance.html)

A magyar szélsőjobboldal feltépi a magyar Dreyfus-ügy sebeit címmel közölt tudósítást a Le Monde Baráth Zsoltnak, a Jobbik képviselőjének a tiszaeszlári vérvádat felemlegető parlamenti beszédéről.

A mértékadó francia liberális lap példátlannak nevezte, hogy egy ilyen felszólalás elhangozhatott “egy európai uniós ország parlamentjében”. Az újság szerint a felszólalás arra világít rá, hogy Magyarországon “mennyire kitolódtak a megengedett beszédmód határai”. Idézte a lap Fónagy János államtitkárt, aki szerint a Jobbik évszázados sebeket tép fel, s azt is megemlítette, hogyan reagált a kormánytag néhány hónapja egy másik jobbikos képviselő, Novák Előd megjegyzésére, aki azt kifogásolta, hogy számarányukhoz képest túl sok zsidó hitközség kaphatja meg az egyházi státuszt.

A tudósító, Joelle Stolz szerint Baráth felszólalását megelőzően más olyan incidensek is történtek, amelyek arra utalnak, hogy vannak “antiszemita előítéletek katolikus körökben”. Példaként említette, hogy a KDNP tatabányai szervezete párhuzamot vont Schmitt Pál lemondása és Jézus Krisztus nagypénteki elítélése között, valamint Márfi Gyula veszprémi érseknek Orbán Viktor védelmében írt levelét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.