Étolaj-hamisítási botrány Kínában

Étolajjal manipulálók “új típusú” termékének több ezer tonnáját foglalták le, és a gyártásban részt vevők közül több mint száz embert őrizetbe vettek a kínai hatóságok – jelentette a kínai média kedden.

 

Az utóbbi idők egyik legnagyobb port kavart élelmiszerhamisítási botránya tört ki  abból, hogy tavaly olyan kiterjedt hálózatra bukkantak Kínában, amely “újrahasznosíthatóvá tett” használt – rákkeltő – étolajat gyártott és forgalmazott.

Az “új típus” étolaj alapanyaga vágóhidakról származó feldolgozott állati hulladékzsír – közölte a közbiztonsági minisztérium. A kínai központi televízió riportjából az is kiderül, hogy az alapanyagok között rothadt hús és állati zsigerek is voltak.

A rendőrség legutóbbi akciói során 13 földalatti műhelyre csapott le és több mint 3200 tonna végterméket kobzott el.

A használt étolajjal való visszaélés rendkívül elterjedt Kínában, a hatóságok az elmúlt egy évben több mint száz olyan üzemet találtak, ahol az újrahasznosítással foglalkoztak, s mintegy 800 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az idén már több tízezer tonna az egészségre káros, hamis étolajat foglaltak le.

A bíróságok olyan iránymutatást kaptak, hogy az esetek súlyosságától függően a gyártókra, a kereskedőkre és a felhasználókra a halálbüntetést is kiszabhatják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.