Március 15. – Önkormányzati, helyi megemlékezések országszerte

Kerületi és vidéki önkormányzatok, helyi civil szervezetek is megemlékeznek csütörtökön az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, és külföldön is sok helyen tartanak majd ünnepi programokat. A március 15-i ünnepségsorozat több helyen már egy nappal korábban megkezdődik.

Budapesten március 14-én megemlékezést tart az V. kerületi önkormányzat a Szent István téren, a XI. kerületi Irinyi János-szobornál pedig a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ünnepel. Kispest szocialista polgármestere, Gajda Péter a kerületi Kossuth téri emlékműnél mond ünnepi beszédet. Az ünnep előestéjén szintén a fővárosban tart megemlékezést a Pro Libertate Alapítvány, a Stefánia-palotában pedig honvédségi gálaest lesz.

Budaörsön a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt budaörsi szervezete 2012. március 14-én, szerdán, 18:30-tól az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékező ünnepségére hívja a helyieket. Helyszín: Budaörs, Templom tér. Ünnepi beszédet mond: Török Czene István alpolgármester, a budaörsi Fidesz elnöke. Az ünnepség után koszorúzás lesz a Kossuth-szobornál.

A budaörsi városi ünnepség keretein belül 2012. március 15-én, csütörtökön, 10 órától ünnepi megemlékezés tart Wittinghoff Tamás polgármester a Kossuth-szobornál (Nefelejcs u. és Kossuth u. sarok), majd a Budaörsi Játékszín és az iskolák közös műsort adnak elő. Koszorúzás után a Szózattal zárul az ünnepség.

Szerdán Miskolcon, Diósgyőrben, Szolnokon és Győrben is tart ünnepi megemlékezést a helyi önkormányzat. Az ünnep előtti napon Debrecenben ünnepi megemlékezést, este pedig fáklyás felvonulást tartanak. Dunakeszin rendhagyó történelemóra és huszárbemutató, Pécsett interaktív emlékezés várja az érdeklődőket.

Március 14-én Kemecsén Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke mond ünnepi beszédet, Rácalmáson pedig L. Simon László a Fidesz országgyűlési képviselője avatja fel Széchenyi István szobrát.

A Jobbik aznap Nagykanizsán tart koszorúzást Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke részvételével, míg a Societas Kecskeméten, a Munkáspárt pedig Szegeden és Hódmezővásárhelyen rendez ünnepséget.

A nemzeti ünnep előestéjén Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke mond ünnepi beszédet a bécsi magyar nagykövetségen.

Március 15-én Budapesten, a központi rendezvények mellett számos program várja az érdeklődőket. Délelőtt az Országos Széchényi Könyvtárban szakember segítségével tekinthetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők azt a nyomdagépet, amelyen egykor a 12 pont készült. A csepeli és a budafoki önkormányzat ünnepséget rendez, a kispesti református egyházközség ökumenikus istentisztelet tart. Istentisztelet lesz a belvárosi Hazatérés református templomban is, ott Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője mond ünnepi beszédet. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula csütörtök délután a budai Várban, Táncsics Mihály egykori börtönénél mond ünnepi beszédet.

A nemzeti ünnep alkalmából Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond a Csemadok Komáromi Területi Választmány ünnepségén, Komáromban. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Vas megyei Gasztonyban, Szentgotthárdon és Vasváron is felszólal a helyi március 15-i ünnepségen.

Miskolcon Kriza Ákos fideszes, Szegeden Botka László szocialista, míg Kecskeméten Zombor Gábor, ugyancsak fideszes polgármester mond ünnepi beszédet. Győrben Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szólal fel, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője beszél az ünnepi megemlékezésen. Kaposváron Szita Károly fideszes polgármester, Békéscsabán Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő mond beszédet.

Békésszentandráson és Békéscsabán ünnepélyes állampolgári eskütételt tartanak a nemzeti ünnepen. A Csongrád Megyei Kormányhivatal, az intézményfenntartó központ és a megyei önkormányzat közös megemlékezésén ünnepi beszédet mond Pálffy István (KDNP), az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.

Gyulán a helyi demokraták és civilek ünnepségén mások mellett felszólal Bokros Lajos EP-képviselő is.

Az Egymillióan a sajtószabadságért nevű szerveződés a fővároson kívül Szegeden is tüntetést tart, a Dugonics téren.

A keszthelyi megemlékezés ünnepi szónoka Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója lesz. Veszprémben térzene és történelmi játszóház, Vácott országos Kossuth-kifli sütő verseny és Lúdas Matyi-kiállítás várja az érdeklődőket. A Veszprémi Petőfi Színházban este ünnepi előadást tartanak.

A helyi önkormányzat ünnepi megemlékezést tart – más települések mellett – Debrecenben, Pécsett, Hatvanban, Nyíregyházán, Komáromban, Siklóson, Mosonmagyaróváron, Gödöllőn, Nagykanizsán, Veresegyházon, Budaörsön, Hajdúböszörményben, Tokajban, Tiszavasváriban, Hévízen és Fonyódon is.

A Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai Szabadkán tartja központi ünnepségét. A rendezvény a Kossuth-szobor megkoszorúzásával kezdődik a Kossuth téren, majd a Népkörben Réthelyi Miklós, Magyarország nemzeti erőforrás minisztere mond köszöntőt. A rendezvényen, mely egyben a VMSZ kampánynyitó rendezvénye a 2012-es szerbiai köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokon, Pásztor István, a VMSZ elnöke tart ünnepi beszédet.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP) március 16-17-én a törökországi Isztambulba látogat, ahol magyar állampolgári eskütételen és március 15-i ünnepségen vesz részt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.