Tőkés László kilépett az RMDSZ-ből – ÖSSZEFOGLALÓ

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő hétfőn kiadott nyilatkozatában bejelentette, hogy 22 éves tagság után kilép a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ), amelynek alapítója, 1990-től a 2003-ig pedig tiszteletbeli elnöke volt.

 

“A cianidos bányászatot betiltó sikeres európai parlamenti határozat egyik kezdeményezőjeként vállalhatatlan számomra a kisebbik kormánypárt Verespatakkal kapcsolatos megengedő és a beruházást elősegítő álláspontja” – fogalmaz az erdélyi politikus, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában, a “kisebbik kormánypárt” alatt az RMDSZ-t értve, amely a román kormánykoalíció tagja.

Annak kapcsán, hogy Románia csatlakozása a schengeni határrendészeti övezethez a korrupció visszaszorításának elégtelensége miatt is késik, Tőkés László azt írja: “vállalhatatlannak, és nem csupán számomra, hanem az egész erdélyi magyarságunkra nézve szégyenletesnek tartom azt, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői arra törekszenek, hogy ellehetetlenítsék a köztisztviselők vagyonosodását vizsgálni hivatott Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), illetve a Korrupcióellenes Főügyészség (DNA) munkáját.”

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek kijelentette: az RMDSZ-ből való kilépési nyilatkozatával Tőkés László felmondta a három éve működő magyar összefogást.  Hozzátette: “mi sokszor fogcsikorgatva, sokszor a nyilvánosság előtt is elégedetlenségünknek hangot adva, de mentünk előre ezzel a magyar összefogással, mert a szavunkat adtuk, mert tudtuk, hogy mintegy 80 százaléka a magyar embereknek igényeli az összefogást. Tőkés László ezt ma felrúgta, írásban”.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a román sajtónak nyilatkozva azt mondta: Tőkés Lászlónak az európai parlamenti mandátumról is le kellett volna mondania, hiszen a szövetség listájáról jutott be a brüsszeli testületbe. Markó Béla miniszterelnök-helyettes, korábbi szövetségi elnök szerint Tőkés Lászlót mindenképp kizárták volna, miután egy másik pártot alapított.

Az EP-képviselő védnökségével megalakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor erre úgy reagált: Tőkés László nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ), hanem a választóktól kapta európai parlamenti mandátumát és csak feléjük tartozik elszámolással.

Toró az MTI-nek kifejtette, a mandátum személyre szóló, így az RMDSZ-nek nincs jogi alapja, hogy az EP-mandátum visszaadását kérje Tőkés Lászlótól.

Toró emlékeztetett arra, hogy 2009-ben két egyenrangú fél, a – Tőkés László vezette – Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ között jött létre belső koalíciós megállapodás. A közösen kialakított magyar összefogás listájának élére került Tőkés László egykori temesvári lelkipásztor, aki szerinte “behúzta RMDSZ-es jelölttársait az Európai Parlamentbe”.

Az EMNP elnöke úgy vélekedett, az RMDSZ ürügyként akarja használni Tőkés László kilépését arra, hogy miért nem akar együttműködni az erdélyi magyarság többi politikai szervezetével. “Tőkés Lászlónak a döntését helyeseljük, nemzetpolitikai szolgálatát támogatjuk a továbbiakban is” – mondta Toró T Tibor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.