Befejeződőtt a tűzoltás Krasznahorkán – folyamatos a kiállítási tárgyak elszállítása

Múzeumi szakemberek folyamatosan szállítják el a tűzvész pusztította krasznahorkai várból a műkincseket, kiállítási tárgyakat – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

 

A hatalmas kárt szenvedett várból egyelőre a település kultúrházába viszik a több évszázados múltra visszatekintő ereklyéket, innen a tervek szerint Kassára szállítják megőrzésre mindaddig, amíg a vár leégett részeinek újjáépítése be nem fejeződik.

Az MTI pozsonyi tudósítója, Lengyel Diana korábban Ján Egrire, a rozsnyói kerületi tűzoltóság vezetójére hivatkozva azt jelentette: még vasárnap éjjel is készenlétben voltak a tűzoltók és a rendőrök a krasznahorkai várnál, melynek a falba épített elszenesedett fa részei a szombati tűzeset után az erős szélben újra felizzottak. A tűzoltás hétfőn délután két óra körül fejeződött be.

“A tüzet sikerült eloltani, a rozsnyói tűzoltóság egységei elvonultak a területről”- mondta Ján Egri, a rozsnyói kerületi tűzoltókapitányság vezetóje az MTI-nek. Hozzátette, hogy a rendőrség a várat és kornyékét még megfigyelés alatt tartja, de nem számolnak a tűzeset kiújulásával. A homonnai tűzoltóság 10 tagja megkezdte a takarítási munkálatokat.

A Szlovák Nemzeti Múzeum közleménye szerint megmenekült a kiállított tárgyak 90 százaléka.

A vár szombat kora délután gyulladt ki. A rendőrség gyanúja szerint két gyerek cigarettázás közben felgyújtották a domboldalon a füvet, amelytől aztán – az erős szél segédletével – lángra kapott a vár teteje. A tűzben leégett a vár teljes tetőszerkezete, a nemrég felújított gótikus palota, valamint súlyosan megrongálódott a harangtorony a benne található három haranggal.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.