Szlovák választás – Elemző: a Smer túlnyerte magát

Tokár Géza szlovákiai magyar politikai elemző szerint a Robert Fico vezette Irány- Szociáldemokráciának (Smer-SD) a választásokon elért eredménye és a párt belső hierarchiája biztosítékot jelent arra, hogy végigkormányozza a következő négy évet a Smer, és nem fordul elő még egyszer a Radicová kormány által bemutatott széthullás.

 

Tokár szerint a Smer egyedül fog kormányozni. Rámutatott: “Annyira túlnyerte magát a Smer, hogy nem fog partnert találni.” Ennek az elemző szerint az az oka, hogy a Smer nagyon keveset tud ígérni egy esetleges partnernek. Ez Tokár szerint csak akkor változhat meg, ha a Smer talál egy olyan pártot aki ezt a keveset is elfogadja.

“Abban egyezik meg a Smer az ellenzéki pártokkal, amiben akar” – állítja Öllös László politológus a választásokon kialakult erőviszonyokkal kapcsolatban. Hozzáteszi: kizártnak tartja, hogy Fico a Kereszténydemokrata Mozgalmon (KDH) vagy a Most-Hídon kívül mást is megszólítson egy esetleges koalíció ügyében.

A vártnál magasabb részvételi arány is beleszólt a magyar szavazók voksaiért küzdő két párt eredményeibe – Öllös László politológus szerint.

“A számok önmagukért beszélnek” – jelentette ki Öllös. Rámutatott: a Magyar Koalíció Pártja szinte pontosan ugyanannyi szavazatot szerzett, mint két évvel ezelőtt

A Most-Híd viszont rosszabb eredményt ért el, hiszen 30 ezerrel kevesebb szavazatot kapott. Öllös szerint ezek a szavazók részint Robert Fico pártjához, részben pedig az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmához pártolhattak át. A választóknak ez a csoportja Öllös szerint tudatosította magában, hogy szociális helyzete nem változott, arra sem látott esélyt, hogy a magyar választók szavazataiért versengő pártok megegyezzenek egymással, és tiltakozásként szavazhatott más pártra.

Sokkal eredményesebben mozgósították szavazóikat a szlovák pártok, mint a magyar szavazatokért versengő két szlovákiai párt – állítja az ország déli régióiban tapasztalt alacsony választási részvétel kapcsán Tokár Géza.

Nem volt sikeres Bugár Béla pártja számára a parlamenti választás, amit az is mutat, hogy sok magyar elfordult a Most-Hídtól – vélekedik Tokár. Hozzátette: többet vesztett magyar választói közül a Most-Híd, mint amennyit a szlovák választók sorában nyert.

“Az MKP-nak nem volt rossz kampánya, ezért is meglepő, hogy csak annyi szavazatot szerzett, mint a múltkor” – vélekedik Berényi József pártjának választási szerepléséről Tokár. Szerinte az MKP-t nagyon meg fogja viselni a következő négy év a parlamenten kívül, de ha indulni fog a következő választásokon, a párt “teljesen másként fog kinézni, és egy kicsit mást is fog mondani, mint most.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.