Schwarzenberg: differenciáltabb vitát kellene folytatni a magyar politikáról

Különbséget kell tenni jogos aggodalmak és a tisztán ideológiai alapú elítélés között a Magyarországgal kapcsolatos vitában – mondta a cseh külügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap vasárnapi kiadásának. Uniós szankcióknak nem látja értelmét Karel Schwarzenberg.

 

Schwarzenberg szerint egyrészt a magyar miniszterelnök “provokált” néhányakat, így nem szabad csodálkoznia a következményeken. Másrészt az európai büntetőintézkedéseket Magyarország ellen “nem tartja éppen értelmesnek”, ahogy a 2000-ben az Osztrák Néppártnak az Osztrák Szabadságpárttal kötött koalíciója miatti diplomáciai “szankciókat” sem tartotta annak.

“Ha valaki örömmel provokál, nem szabad meglepődnie, ha itt vagy ott ellenállásba ütközik” – folytatta. “Mindenesetre – mondta – differenciáltabban kell folynia a vitának, és különbséget kell tenni a szabadság korlátozását illető jogos aggodalmak…és a tisztán ideológiai alapon való elítélés között”. Magyarország esetében mindkettő előfordul – tette hozzá.

Az ideológiai indíttatásra az alkotmányt említette példaként. Ennek szóhasználata Schwarzenberget kicsit a XIX. századra, kicsit az 1934 és 1938 közötti osztrák államberendezkedésre emlékezteti. “Természetesen ez provokál” – mondta.

Schwarzenberg a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentését helyes lépésnek tartja. Közép-Európában sok bíró “a kommunizmus korának maradványa”, akik jogfelfogásukat egy bizonyos időszakban alakították ki – vélekedett. Alapjában véve helyes dolog ezt a generációt mihamarabb nyugdíjba küldeni – jelentette ki. Hozzátette: ezt azonban nehéz egy hollandnak vagy egy britnek megmagyarázni.

A kohéziós források kérdésében Csehország “szorosan együttműködik a Visegrádi Csoporttal” – mondta. Hozzátette, soha nem volt még a történelemben olyan jó Csehország viszonya Magyarországgal, mint ma. Ennek oka szerinte az, hogy nincsenek közös határok. “Most, hogy nem vagyunk szomszédok, természetesen nagyon könnyű kiváló viszonyt ápolnunk egymással” – fogalmazott.

Az euró válságát a cseh külügyek vezetője szerint elsősorban a politikusoknak az elmúlt harminc évben tanúsított “felelőtlensége” okozta. A miniszter úgy vélekedett, hogy legkorábban 2015-ben vagy 2016-ban lehet Csehország euróövezeti csatlakozásáról beszélni.
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/739186/Schwarzenberg_Verfassung-erinnert-an-Staendestaat?_vl_backlink=/home/politik/aussenpolitik/index.do

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.