Szlovák választás – Ellentmondó eredményeket mutatnak az MKP-nak az exit-pollok

Vegyes eredményeket mutatnak az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat követően, szombat este tíz óra után közzétett exit-poll felmérések a Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára. A Berényi József vezette MKP az MVK exit-poll felmérése szerint 5,1 százalékkal bejutna a törvényhozásba, a Focus exit-poll felmérése által mért 4,4 százalékkal viszont a parlamenten kívül maradna.

 

Az exit-poll felméréseket a voksolás után a szavazóhelyiségekből távozó választók körében készítik az ügynökségek.

A Bugár Béla vezette Most-Híd párt viszont mindkét felmérés szerint bejutott a parlamentbe. A Most-Híd az MVK felmérésében 6,8 százalékot, a Focus szerint viszont 6,3 százalékot szerzett.

A parlamenti választások győztese mindkét felmérés szerint a várakozásoknak megfelelően a Robert Fico vezette, baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) lett, a Focus szerint 39,6 százalékos, az MVK szerint viszont 37,3 százalékos támogatottságot szerezve. Ilyen végeredmény mellett továbbra is kérdéses, hogy a Smer tudna-e önállóan kormányt alakítani.

Az egyik felmérés szerint összesen 6 (Focus), a másik szerint (MVK) 7 párt jutna be a szlovák parlamentbe.

A második legjobb eredményt mindkét felmérés szerint a Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érné el, a Focus szerint 9,9 százalékot, az MVK szerint 10,8 százalékot szerezve.

A parlamenti bejutási küszöböt átlépné még a Mikulás Dzurinda vezette, jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) – a Focus szerint 8,1 százalékkal, az MVK szerint 7,5 százalékkal -, a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) – a Focus szerint 7,1 százalékkal, az MVK szerint 7,5 százalékkal -, valamint az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), amely a Focus szerint a voksok 8,8 százalékát, az MVK szerint pedig a 7,6 százalékát szerezte meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.