Már csak 3 napja van a felsőoktatásba idén felvételizőknek

Most péntek, azaz február 24. éjfél a jelentkezési határidő, eddig lehet postára adni a jelentkezési lapokat, illetve szerkeszteni az e-felvételi űrlapokat. Az első és legfontosabb lépés, hogy a jelentkezők megismerjék és megértsék a felsőoktatási felvételi eljárásban történt változásokat. A módosításokról kiadott részletes tájékoztatót a Felvi.hu nyitó oldalán lévő Felvételi 2012 sávban érhetik el.
Jelentkezési sorrend

A képzések rangsorolása nagyon fontos pontja a jelentkezésnek, hiszen minden felvételiző egy helyre kerülhet csak be, mégpedig a listáján szereplő első olyan képzésre, ahol összpontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt. Érdemes tehát a legjobban vágyott képzéseket és intézményeket első helyen megjelölni a jelentkezések között és arra is figyelni kell, hogy az ösztöndíjas finanszírozási forma mindig előrébb szerepeljen a listán, mint az önköltséges. Ellenkező esetben akkor sem vehető fel a jelentkező ösztöndíjas képzésre, ha pontszáma elegendő lenne hozzá, hiszen az önköltséges finanszírozási forma előrébb szerepelt a listában.

E-felvételi

A felvételi korszerű és egyszerű megoldása az e-felvételi, amelynek segítségével egyszerűen, biztonságosan az interneten adható be a jelentkezés. Az elektronikus felvételi nagy előnye, hogy a rendszer kiszűri az olyan hibákat, amelyeket kitöltés közben a papíron jelentkezők meglehetősen nagy számban vétenek.

Az interneten a kitöltőket súgók, útmutatók, üzenetek, keresők segítik, az automatikusan érvényesíthető korrekciókat pedig begépelés után a rendszer saját maga elvégzi. Ha a hiba érdemi – de ellenőrizhető és informatikailag kezelhető -, arról az e-felvételiző értesítést kap. Az e-felvételi tehát nem engedi meg a hibás űrlapkitöltést.

A belépést követően súgók, útmutatók segítik a kitöltést, és ami fontos, a rendszer nem enged hibázni! A személyes adatok, az eredmények és a jelentkezési helyek megadása után automatikusan megjelenik a befizetendő eljárási díj pontos összege is, amelyet egy összegben kell befizetni banki átutalással, illetve dombornyomott vagy virtuális bankkártyával az e-felvételiből elérhető felületen keresztül.

A meglévő eredményeket, többletpontokat igazoló dokumentumokat csatolni kell a jelentkezéshez. Azokat az iratokat, amelyek a jelentkezéskor még nem állnak rendelkezésre legkésőbb 2012. július 10-ig lehet pótolni.

Jelentkezési lap

A jelentkezés a hagyományos papír alapú nyomtatványon is benyújtható, ez esetben csak a 2012 szeptemberében induló képzésekre vonatkozó jelentkezési lapok használhatók. Minden laphoz tartozik egy kitöltési útmutató, illetve egy készpénz-átutalási megbízás (“sárga csekk”). A hiánytalanul kitöltött, aláírt jelentkezési lapokra fel kell ragasztani az eljárási díj befizetését igazoló postai feladóvevényt – vagy csatolni a banki átutalásról szóló igazolást – majd február 24-éig postára kell adni.

Amit a végleges jelentkezés előtt át kell nézni:

  •     Minden választott képzés hiánytalanul, a megfelelő finanszírozási formában szerepel a jelentkezési listán.
  •     A jelentkezések listája a tényleges vágyat tükrözi, vagyis első helyen a legjobban áhított szak/intézmény szerepel.
  •     Minden személyes adat pontosan és hiánytalanul van megadva.
  •     A már rendelkezésre álló szükséges dokumentummásolatok csatolva vannak a jelentkezéshez.
  •     Az eljárási díj pontos összege be van fizetve.

 

 

Forrás: felvi.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.