Az MSZP tiltakozik a Kossuth tér pályáztatás nélküli rekonstrukciója miatt

Az MSZP aggályosnak tartja, hogy az Országház előtti Kossuth tér felújításakor pályáztatás nélkül választhatják ki a rekonstrukció tervezőit és kivitelezőit.

 

Steiner Pál országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: az alkotmányügyi bizottság a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényjavaslathoz korábban olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés Hivatala vagyonkezelésében lévő ingatlanok hasznosításakor, illetve felújításakor könnyített eljárással, versenyeztetés nélkül válasszák ki a kivitelezőket.

Az MSZP-s képviselő szerint ez azt a gyanút veti fel, hogy a kormányoldal a holdudvarához tartozó cégnek vagy cégeknek akar kedvezni. Ennek elkerülése érdekében azt javasolta, hogy ha a Ház megszavazza az indítványt, paritásos parlamenti bizottság felügyelje a Kossuth tér felújításával kapcsolatos döntéseket.

Steiner Pál emellett érthetetlennek nevezte, hogy a tér alá tervezett mélygarázst a korábbi tervekkel ellentétben miért közpénzből valósítják meg. Erre és az eljárással összefüggő kérdéseire a szocialista párt Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár magyarázatot.

Kitért arra is, hogy a tárgyban hozott kormányrendelet szerint a Kossuth téri nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházás, ugyanakkor így is lehetőség volna arra, hogy az emiatt indokolt szigorúbb feltételeknek megfelelő vállalatok közül pályázattal válasszanak kivitelezőt.

Az Országgyűlés 2011. július 11-én fogadta el a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozatot, amelynek értelmében a kormánynak 2014. május 31-ig kell kiköltöznie a Parlamentből, az előtte álló teret pedig az 1944 előtti állapotnak megfelelően állítják helyre. A határozat szerint a Kossuth Lajos tér az Országgyűlés kizárólagos vagyonkezelői tulajdonában van.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.