A Hold négymilliárd éves Petavius-krátere magyar asztrofotós felvételén

A közel négymilliárd éves Petavius-krátert, a Hold keleti felének egyik legfigyelemreméltóbb alakzatát kapta lencsevégre Molnár Péter magyar csillagász – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján (http://www.mcse.hu).

 

Lenyűgözőek a Petavius-kráter méretei: átmérője 177 kilométer, mélysége 3300 méter. Teraszos falszerkezete és hatalmas központi csúcsa még a legkisebb távcsövekben is feltűnő.

“A kráter keletkezésének idejét az alsó-imbriumba teszik a geológusok, ami 3,75-3,85 milliárd év közötti kort jelent. Gondoljunk csak bele, hogy ilyen idős alakzatokat, sőt ilyen idős kőzeteket sem lehet találni a Földön. A magas kora ellenére a Petavius meglehetősen fiatalos megjelenésű, a kidobódott törmeléktakaróját és a másodlagos kráterek sokaságát is szépen láthatjuk a krátertől északra ezen a kiváló felvételen” – emeli ki az MCSE honlapja.

Molnár Péter a Polaris Csillagvizsgáló 200/2470-es refraktorával, vörös színszűrővel és egy DMK41au02.as kamerával örökítette meg a krátert és tágabb környezetét. A felvétel készítésének az idején a Hold egy kicsit a keleti oldalával fordult a Föld felé, kedvezve ezzel a peremkörnyéki alakzatok megfigyelésének. A képeken nemcsak ezek a “szokványos” részletek látszanak, hanem egy “fantasztikus rianás is”, amely a központi csúcstól indul délnyugati irányba, egészen a nyugati falig. A 15-20 centiméteres távcsövek feltárják a Petavius alján futó apróbb, finomabb rianásokat is.

A Petavius alján található rianásokból következik, hogy egy úgynevezett töredezett aljzatú kráterről (FFC/floor-fractured crater) van szó. Az FFC-kráterek eredetileg normál becsapódási kráterek, amelyek később vulkanikus módosulásokon mentek keresztül. Legtöbbször a hatalmas becsapódási medencék peremén vagy ahhoz közel találják őket. Jellemzőjük a lávával feltöltött, de töredezett, rianásokkal szabdalt kráterfenék.

“A Petaviustól keletre, igen közel a Hold keleti pereméhez egy másik FFC-krátert is láthatunk. Ez a Humboldt, egy hatalmas, 207 kilométer átmérőjű öreg kráter. A Humboldtnak egészen elképesztő központi csúcsa van, amely gyakorlatilag egy hosszú, enyhén ívelő hegyvonulat, de ez természetesen csak az űrszondás felvételeken látható jól. A felvételen rengeteg egyéb érdekes alakzat is látszik” – hangsúlyozza a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.