Barrosónál kifogásolja a néppárti EP-frakcióvezető Kroes múlt heti hozzáállását

José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek írt levélben kért magyarázatot Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője Neelie Kroes európai bizottsági alelnök azon hozzáállása miatt, amelyet a holland biztos a múlt héten, a magyar belpolitikai helyzetről az EP egyik bizottságában tartott meghallgatáson tanúsított.

 

Ezt Daul szóvivője mondta el az MTI-nek szerda este, megerősítve a levélről szóló magyar sajtóértesüléseket.

A múlt csütörtöki meghallgatáson Kroes és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes között szóváltás alakult ki, miután a holland biztos egyértelmű és azonnali választ sürgetett arra, hogy a kormány a magyar médiajogszabályok módosításaival kapcsolatban gyakorlatba iktatja-e az Európa Tanács majdani ajánlásait. Bár Navracsics Tibor igennel válaszolt, magyar EP-képviselők később szóvá tették, hogy az EU-biztos – eddig példátlan módon – olyan európa tanácsi szöveg elfogadását akarja kierőszakolni egy uniós tagállam miniszterétől, amelyet még nem is láthatott.

A magyar kormánypártokat is tagjai között tudó néppárti EP-frakció elnöke – mint szóvivője elmondta – mindennek nyomán azt kérdezte Barrosótól, milyen magyarázatot tud adni Kroes magatartására, amely megítélésük szerint “nem volt kiegyensúlyozott”.

Hozzátette, hogy nem pusztán az említett szóváltást kifogásolják, hanem Kroes egész akkori felszólalását.

A biztos elsősorban a magyar médiaszabályozással kapcsolatos fejleményekről beszélt, de például egy meg nem nevezett tanácsadójára hivatkozva aggodalmát fejezte ki a magyarországi kisebbségek helyzetével kapcsolatban is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.