Tüntetők az Egyetem téren – A hallgatók hétfőig adnak ultimátumot a kormánynak

Az egyetemistákból, oktatókból és gimnazistákból létrejött “sejthálózat” – a Hallgatói Hálózat támogatásával – hétfőig ad ultimátumot a kormánynak, hogy visszavonja a hallgatói keretszámokra vonatkozó rendeletet, ellenkező esetben “nyomást gyakorolnak” majd – mondta az MTI tudósítójának az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karának épülete előtt Walter Richárd egyetemi hallgató, a fórum egyik moderátora.

 

Közlése szerint az egyetem épületében délután tartott tanácskozáson egy tízpontos javaslatot és egy tervet fogadtak el, amely alapján olyan sejtek alakulnak gimnáziumokban, felsőoktatási intézményekben, illetve tanári karokban, amelyekben a jövőben minden, az oktatással kapcsolatos kérdésben kinyilvánítják akaratukat.

A sejtek koordinálását a Hallgatói Hálózat vállalta. Az egyik legfőbb követelésük, hogy hétfőig vegye napirendre a kormány a felsőoktatási hallgatókat ért intézkedések visszavonására vonatkozó javaslataikat, és legkésőbb keddig tárgyalják is ezt meg, “vagyis vonják vissza” – mondta Walter Richárd. Mint hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, a hallgatói sejtek “minden szinten” nyomást fognak gyakorolni ahhoz, hogy céljukat elérjék.

Az egyetem épülete előtt megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja is, aki az MTI tudósítójának azt mondta, a frakció még hétfőn napirend előtt kezdeményezni fogja az Országgyűlésben a keretszámok visszavonását.

Megjegyezte: pár nappal a jelentkezési határidő előtt hozták meg a rendeletet, amely drasztikusan csökkenti az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát, miközben “olyan mítoszoktól zeng a Fidesz-kormány”, hogy Magyarországon diplomás túlképzés van, ezért szükséges az intézkedés bevezetése. Véleménye szerint egy kormányrendeletben lehetne szabályozni az új, megváltoztatott keretszámokat, amelyhez az egyetemek is alkalmazkodhatnának.

A Hallgatói Hálózat képviselői az MTI-nek viszont azt mondták, tiltakoznak az ellen, hogy megmozdulásukon politikusok is megjelentek, és közlésük szerint a pártok által közöltekkel nem azonosulnak.

Szerda este fél kilenc után véget ért a megmozdulás, amelynek szervezésébe időközben az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport is bekapcsolódott. A hallgatók, akik a délután folyamán az épületben tartottak tiltakozó fórumot, hazamentek. Az MTI helyszíni tudósítójának jelentése szerint továbbra is jelentős rendőri egység várakozik a Kecskeméti utcában, de intézkedésre nem került sor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.