Berlinale – Meryl Streep lábai előtt hever a német főváros

Meryl Streep lábai előtt hever a 62. Berlinale: az amerikai színésznő életműdíjat kap a német főváros rangos filmfesztiválján, ahol újságíróknak több évtizedes pályafutásáról, “titkairól” és arról is beszélt kedden, hogy könyvet írhatna a rendezőkről. “Bestseller lenne” – viccelődött.

 

Streep legújabb filmjét, a Vaslady címűt is elhozta Berlinbe. A fesztiválon egyébként retrospektív vetítéseket tartanak legfontosabb filmjeiből.

A Vasladyvel kapcsolatban elmondta, nem érezte “kemény” feladatnak, de nagyon sok munkát és elmélyülést igényelt Margaret Thatchert alakítani a vásznon. Különösen sok segítséget kapott filmbéli férjétől, a Dennis Thatchert alakító Jim Broadbenttől az idős Margaret megformálásában.

A film négy korszakát mutatja be Thatcher életének. Meryl Streep 35 éve ugyanazzal a maszkmesterrel dolgozik, mint mondta ezúttal is nagyon fontos volt számukra, hogy ne maszkot, hanem egy személyt lássanak a nézők.

A színésznő mindig azt keresi, mi a közös benne és az általa játszott karakterben. “Segít, ha találok azonos vonásokat. Margaret Thatcherrel is “sok közös van bennünk az eltérő hátterünk és származásunk ellenére” – fogalmazott. Nagy-Britannia első – és mindmáig egyetlen – női miniszterelnökének megformálásából sokat tanult, ez számára is meglepetés volt. “Baloldali amerikai nő vagyok New Yorkból. Thatcher pedig Reagan barátja volt, fura ruhákkal és frizurával. Tudják, a nők így ítélik meg egymást. Ilyennek láttam őt a 80-as években” – jegyezte meg. Sokat megtudott a politikusról, például azt, hogy nem abortuszellenes, hanem választáspárti volt. Korai felismerője volt a klímaváltozásnak, már akkor beszélt erről, amikor rajta kívül még senki – emlékezetett Streep, aki szerint Thatcher – bár ez ellen valószínűleg “visítva” tiltakozna – feminista volt. “Olyan ajtókon dörömbölt és jutott be, amelyeken előtte még egy nő sem”.

Phillyda Lloyd, a Vaslady brit rendezője hangsúlyozta, nem az volt az elgondolásuk, hogy “embert csináljanak egy szörnyetegből”. Sokkal inkább a hatalom megszerzését, majd elvesztését akarták bemutatni. Lloyd szerint Thatcher egykor a legbefolyásosabb nő volt a világon, a britek azonban a mai napig nem tudnak megszabadulni attól a kettősségtől, hogy a politikus egyfelől szörnyeteg, másfelől viszont a szigetország szentként tisztelt megmentője. A demenciában szenvedő idős Thatcher bemutatását is fontosnak tartotta, bár emiatt sok bírálatban volt része. A forgatás során azonban nem a politikai vihar, hanem az volt a legnagyobb nehézség, hogy mindössze 9 hetük volt egy több évtizedet és megannyi történelmi-politikai időszakot felölelő film felvételeire.

Meryl Streep viccelődve megjegyezte, minden forgatási nap végén kapott Lloydtól egy gint tonikkal. “Jim ekkor már a pubban volt” – fűzte hozzá Phillyda Lloyd. A színésznő még varázslatosnak tartott brit akcentusát is megvillantotta a sajtótájékoztatón, igaz csak egy “nem” szócska erejéig.

Az amerikai színésznő személyesebb hangvételű kérdésekre is válaszolt. Több évtizede tartó sikerének ára is van, berlini tartózkodása kapcsán megjegyezte, öt kortárs művészeti múzeum is működik a német fővárosban, ő azonban egyet sem tud megnézni hírneve miatt. “Nagyon szeretem a kortárs művészetet, hiányzik. De nem akarok panaszkodni” – mondta. Streep kiegyensúlyozott házasságban él, ennek egyik titka szerinte a felejtés képessége. Csipkelődve hozzátette, a szórakoztatóipar bizonyos szempontból jól bánik a nőkkel, ha nincs munka – márpedig ez előfordul – otthon lehetnek. “Persze ennek nem mindig örül a család”.

Szakmai vizekre evezve úgy fogalmazott, egy színésznek mindig újat kell mutatnia, frissnek kell lennie, meg kell lepnie magát és másokat is. “Nem szabad, hogy megunjanak. Természetesen nehéz megbirkózni az elvárásokkal, de ebben a szakmában a bizonytalanság a barátoddá válik az évek során, a félelem sok mindenre megtanít”.

Elmondta, mindenféle női karaktert szeret játszani, de a legszívesebben nehezen megérthető nőket kelt életre, hogy “tolmácsolja” őket. Úgy érzi, neki is bőven voltak rossz pillanatai pályafutása során. “Furcsa a színészek élete, nem lehet tervezni, de én már szeretek így dolgozni. Ha célokat állítanék fel, csak csalódást okoznék magamnak. Csak arra kell koncentrálni, ami itt és most van. Ez persze egyszerre izgalmas és félelmetes”. Azt a mai napig nem tudja megmondani, ő vonzza-e a szerepeket, vagy fordítva. “Érzéseim vannak, egy-egy szerep ezeket pendíti meg. Ha így van, elvállalom a munkát” – fogalmazott. A karakterekről nem ítélkezik – így volt ez Thatcher esetében is -, mert akkor nem tud eggyé válni velük.

És, hogy lesz-e Vasladyből Aranylady? Meryl Streep erre azt válaszolta, számára még mindig furcsa, ha esélyeit latolgatják a díjátadók előtt. “Mintha egy sportesemény résztvevője lennék. Fantasztikus érzés, szeretném még átélni” – mondta. Berlini életműdíjáról azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy hazáján kívül ilyen rangos díjat kap. Nagyon szeret itt lenni, és a tiszteletbeli Arany Medve ellenére ígérte, nem ez az utolsó alkalom, hogy megfordul a Berlinalén.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.