Szíria – MSF: könyörtelen leszámolás a sérült ellenzékiekkel és az őket ellátó orvosokkal

A szíriai rezsim “könyörtelenül leszámol” a harcokban megsérült ellenzékiekkel és azokkal az orvosokkal, akik ellátják őket – erről számolt be a párizsi székhelyű Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű humanitárius szervezet legfrissebb jelentésében, amelyet csütörtökön ismertettek a francia napilapok.

 

A Le Monde arra emlékeztetett, hogy a Szíriában 11 hónappal ezelőtt kezdődött harcok kezdete óta a rezsim nem kímélte a gyerekeket: az emberi jogi aktivisták adatai szerint az eddigi 7 ezer halálos áldozat között négyszáz a gyermek. Bassár el-Aszad szíriai elnök elnyomó rendszerének azonban van egy másik, eddig kevésbé ismert “sajátossága” is: a sérülteket és az őket ellátó orvosokat és ápoló személyzetet különösen üldözi.

“Szíriában a sebesülteket és az orvosokat folyamatosan keresik, letartóztatással és a titkosszolgálatok kínzásaival kell szembenézniük. A korházi ellátás messze nem kielégítő. A rezsim biztonsági gépezete az orvosi ellátást az üldöztetés fegyvereként használja” – mondta Marie-Pierre Allié, az MSF elnöke a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján. “Csak azok a sérültek részesülnek megfelelő ellátásban, akiknek sikerül átjutniuk a szomszédos országokba” – hangsúlyozta a jelentés.

A Le Monde szerint a tanulmány bizonyítéka annak, hogy a szíriai biztonsági erők szisztematikusan megakadályozzák a sérült tüntetők ellátását, a kórházakban is üldözik és letartóztatják őket, ahogy az orvosokat is, akik ezért arra kényszerülnek, hogy illegális körülmények között dolgozzanak. Ebből fakadóan katasztrofális egészségügyi helyzet alakult ki az orvosi személyzet és az eszközök tekintetében is, miközben az országban feltehetően több tízezerre tehető a lőtt sérülésektől szenvedők száma. A halálos áldozatok száma pedig egy hete meghaladja a napi százat.

Az MSF hónapok óta nem kap engedélyt arra a szíriai rezsimtől, hogy humanitárius feladatokat lásson el az országban. A szomszédos országokban (Törökországban, Líbiában, Jordániában) ellátott szíriai sebesültek viszont arról számoltak be a szervezetnek, hogy “a sérültek nagy része nem megy el az állami kórházakba, mert attól fél, hogy ott megkínozzák vagy letartóztatják”. Az orvosok titokban és illegálisan látják el a sérülteket olyan helyeken, ahol hiányoznak a steril eszközök, az antibiotikumok, a vérpótló szerek.

Az MSF biztonsági okokból névtelen tanúvallomások alapján állította össze jelentését. Egy orvos ebben azt mondta, hogy amikor olyan súlyos betege van, akit kórházba kellene küldeni, két lehetősége van: vagy hagyja meghalni, vagy beküldi a kórházba azzal a tudattal, hogy kiszámíthatatlan, mi lesz vele. Egy másik orvos egy olyan esetről számolt be, amikor a biztonsági erők betörtek a műtőbe és elvitték a már elaltatott beteget azért, mert a tüntetéseken való részvétel miatt keresték.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.