BKV-szakszervezetek: megdöbbentő a prémiumok kifizetése

A BKV két szakszervezeti szövetsége megdöbbentőnek tartja, hogy a jelenlegi helyzetben a cégnél a gazdasági vezetők prémiumot kaptak. A BKV szerint munkaszerződésben rögzített juttatásokat kaptak a vezetők.

A mainap.hu szerdán írt arról, hogy prémiumot és jutalmat is kaptak a BKV vezetői, és a decemberben elvont üzemanyagkártyáikat is visszakapták a vállalat cégautót használó menedzserei.

A Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleményében azt írta: a tavalyról származó bérmegtakarítást a BKV nem fizette ki, arra hivatkozva, hogy jelen helyzetben az nem lehetséges.

Emlékeztettek, hogy a BKV felmondta a kollektív szerződést is, amelyben a munkavállalók juttatásait is rögzítették, a bérkompenzációt pedig nem hajtották végre. A két szakszervezet hangsúlyozta: a vezetők többségének jár a szerződésben előírt járandóságuk, de a kialakult helyzetben erkölcsösebb megoldás lett volna, ha a gazdasági vezetés “önmérsékletet tanúsít”.

Véleményük szerint a prémiumok kifizetésének az lehet a célja, hogy a munkáltató a felső- és középvezetők lojalitását megőrizze. Hozzátették: a prémiumok kifizetése után “minden morális alapot nélkülöz” a BKV javaslata az új kollektív szerződésre, amely minden, a munka törvénykönyvéhez képest plusz juttatást megvonna.

A BKV a hírre reagálva azt közölte, a munkaszerződésben rögzített juttatásokat kapták meg a BKV dolgozói – köztük a vezetők is. Mint írták, a bérezési gyakorlat szerint a BKV munkavállalói – köztük a vezetők is – részesülhetnek teljesítéshez kötött prémiumban. Hangsúlyozták, hogy ez nem jutalom, mert az nem előre kitűzött teljesítménycélok eléréséhez kapcsolódó juttatás. A bérezés alapbérre és teljesítményhez kötött prémiumra, teljesítménybérre történő megosztásáról van szó, amelyet nem csak a felsővezetők, hanem a többi dolgozó esetében is alkalmaznak.

A BKV közleményében kitért arra is, hogy a cég 2011-ben messzemenően az üzleti terv felett teljesített, csökkentette adósságállományát, pozitív üzemi eredményt ért el. A januári fizetéssel a BKV belső szabályzatában rögzített összegeket utalta át dolgozóinak – írták, hozzátéve: a vezetők nem kaptak további jutalmat, az év végi juttatással többségében a fizikai állományban dolgozók többletmunkáját honorálták, igazgatósági döntés alapján. A vállalat – a közlemény szerint – azt ugyanakkor elismerte, hogy a céges autót használó 23 vezető beosztású munkavállalójuk visszakapta az üzemanyagkártyákat.

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a Tarlós István főpolgármester hatáskörébe tartozó vezetők –  a két szervezet vezérigazgatója -nem kaptak sem a BKV-nál, sem a Budapesti Közlekedési Központnál prémiumot vagy jutalmat.

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.