Martonyi János a Financial Times Deutschlandban: “a legrosszabbon már túl vagyunk”

Martonyi János külügyminisztert megszólaltató írást közölt szerdán a Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap.

 

Nils Kreimeier, a lap berlini tudósítója a Magyarország le akarja zárni a vitát Brüsszellel című írásának bevezetőjében azt emelte ki, hogy a kormány gyors megegyezésre törekszik az Európai Bizottsággal (EB).

A kormány továbbá abból indul ki, hogy hamarosan alábbhagy a vitatott törvényekkel összefüggésben megfogalmazott bírálatok áradata. “A legrosszabbon már túl vagyunk” – mondta a külügyi tárca vezetője. Hozzátette: “egyes állásfoglalásokat akár sértegetésnek is lehet nevezni, és ezek számos szempontból túlságosan messzire mentek. Most azonban már a kijózanodás szakaszában vagyunk” – fogalmazott Martonyi.

A külügyminiszter úgy véli, a kormány hamarosan megállapodásra jut az EB-vel a januárban megindított három kötelezettségszegési eljárás ügyében. A budapesti vezetés arra törekszik, hogy az eljárások már az első szakaszban lezáruljanak. A kormány február közepén megküldi javaslatait Brüsszelnek, “és reméljük, hogy ezek elfogadást nyernek” – mondta Martonyi János az FTD-nek. A cikk szerzője felidézve a leminősítéseket, megjegyezte, hogy az ország kényes helyzete miatt nagy jelentősége van a gyors megállapodásnak.

Martonyi elmondta: reméli, hogy a tárgyalások az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal “legkésőbb március elején” elkezdődhetnek. “Mi készen állunk” – szögezte le a külügyminiszter, Nils Kreimeier pedig megjegyezte, hogy a kétharmados parlamenti többség révén a Fidesz gyorsan módosíthatja a Brüsszelben kifogásolt törvényeket.

A szerző emlékeztetett az európai értékek megsértésére vonatkozó bírálatokra és idézte Markus Löninget, a német kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottját, aki szerint “demokratikus szempontból legalábbis gondolkodóba ejtő” mindaz, ami Magyarországon történik.

Nils Kreimeier hozzátette: Martonyi visszautasítja az ilyen vádakat. “Európa-pártiak vagyunk” – jelentette ki a külügyminiszter, hozzáfűzve, hogy “néha fájdalmas”, amikor ennek az ellenkezőjét kell olvasni a sajtóban, német politikusok azonban soha nem tettek neki ilyen szemrehányásokat.

Az FTD beszámolt arról, hogy Orbán Viktor országértékelő beszédében az ágazati különadók bevezetést “nem elegáns”, de szükséges intézkedések nevezte. A szerző hozzátette: a kormány időközben “nyíltan beismerte”, hogy a különadók rontják az üzleti hangulatot. Martonyi ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta: “egyszeri intézkedések nem segítenének rajtunk”, ezért a kormány nem is tervezi az ilyen intézkedések megismétlését. “A szerkezeti hiányt kell csökkentenünk” – mondta a külügyminiszter a német üzleti lapnak.

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.