Tényleg olyan szokatlan Magyarország új alkotmánya?

A magyar alaptörvény mellett állást foglaló olvasói levelet közölt csütörtökön megjelent legfrissebb számában a European Voice című brüsszeli hetilap Tényleg olyan szokatlan Magyarország új alkotmánya? címmel, míg a cseh sajtó Magyarországhoz való hozzáállását bírálja a prágai Lidové Noviny című lap.

David Fieldsend, a brüsszeli hetilapban megjelent olvasói levél írója – az uniós témák keresztény szemszögű elemzésével foglalkozó, CARE for Europe nevű brüsszeli civil szervezet vezetője – egyebek között azt emelte ki, hogy az Európai Parlament januári plenáris ülésén a baloldali képviselők az alkotmány számos olyan elemét is jogsértőnek értékelték, amelyekben a nemzetközi intézmények (az Európai Bizottság vagy a Velencei Bizottság) nem találtak kifogásolnivalót. Az olvasó kiemelte a kereszténység említésének, a házasság mint nő és férfi közti kapcsolat rögzítésének, valamint a magzat fogantatástól való védelmének témáját. Leszögezte, hogy ezek az elemek számos más uniós ország alkotmányában is megtalálhatók. Fieldsend szerint amikor egyes politikusok ezeket említve úgy vélik, hogy európai értékek kerültek veszélybe, “inkább egy kisebbségi közösség értékeiről beszélnek, amelyekről azt szeretnék látni, hogy többségivé válnak”. Az Economist-csoporthoz tartozó hetilapban közölt olvasói vélemény szerint Magyarország “nem olyan ország, amely eltűnőben van az európai normák radarernyőjéről”, hanem olyan, amely “stabilan az európai alkotmányos gyakorlat történelmi fővonalában helyezkedik el”.

A cseh sajtó Magyarországhoz való hozzáállását bírálja csütörtökön a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap. Bohumil Dolezal politológus szerint bár van mit bírálni Orbán Viktor kormányán, a cseh lapok kritikája  egyoldalú és nem alapszik a tényeken. Példaként a Mladá Fronta Dnes című liberális napilapot említi, amely nemrégiben arról írt, hogy Magyarország a csőd szélén áll és nemzetközileg el van szigetelve. “Orbán politikáját ebben vagy abban joggal lehet bírálni. Megdöbbentő azonban, hogy nálunk (Csehországban) még a ‘szuverenitás’ védelmezőit sem zavarja az a mód, ahogy az Európai Unió Magyarországgal tárgyal: a ‘törvényes’ hatalmi nyomás (az Európai Bizottság az Európai Bíróság szankcióival fenyegetődzik) szégyentelen gazdasági zsarolással van vegyítve” – írja Bohumil Dolezal a Többé kevésbé igazi konzervatívok című jegyzetében.

Comments Closed