Dohány-stop Budaörsön

Nem füstölögnek a dohányosok a tilalom miatt. Elfogadták az új szabályt. Körbejártunk a városban, hogy beszámolhassunk tapasztalatainkról

Idén január elsejétől hatályos a nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosított formája.

A törvény bevezetésével az Országgyűlés elsődleges célja az volt, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, s közép- és hosszútávon a magyar társadalom közegészségügyi állapota jelentős mértékben javuljon. A dohánytörvény értelmében a munkahelyeken és a közforgalmú intézményekben dohányozni csak nyílt téren kijelölt helyen lehet, vagyis a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó szolgáltatóknak ki kell jelölni és fenn kell tartani nyílt légterű helyet a dohányosok számára.

A Budaörsön általunk felkeresett vendéglátóhelyek többségében már 2012. január 1-jével bevezették az épületen belüli dohányzás tilalmát, noha a törvény szerint március 31-ig még lehetőség van arra, hogy odabent gyújthassanak rá. Aki azonban április 1-je után megszegi a törvényt, vagyis olyan helyen dohányzik, ahol tilos, az 20 és 50 ezer forint közötti bírságra számíthat. Amennyiben egy intézmény nem tartja be a szabályt, úgy akár 1-2,5 millió forintnak megfelelő büntetést is fizethet.

Faház Pub

A Pikler Söröző, az Adler Étterem, a Hotel Adler Kávéház, a Tűzoltó Szertár Kávézó és a Budapest 30 Pub feleslegesnek tartotta és nem élt a három hónapos türelmi idővel, a hamutálakat elrakták, s jól látható helyeken feltüntették, hogy dohányozni ezentúl csak az arra kijelölt helyen, többnyire az épületen kívül lehet. A megkérdezett vezetők, illetve munkatársak összességében örülnek a törvénynek és egyetértenek azzal.
Az Adler Étteremben egyelőre nem érkezett negatív visszajelzés, vagy panasz a vendégek részéről.
A Pikler Sörözőben a tulajdonos elmondása szerint a vendégek elfogadták és megértették, hogy hosszútávon nekik is jobb lesz, ha ezentúl bent nem gyújtanak rá. Voltak kisebb viták, de komolyabb konfliktusok nem alakultak ki, és az első perctől kezdve mindenki kimegy, ha cigizni szeretne. Az épület előtt szintén tábla hívja fel a fiatalok figyelmét a tisztaság megőrzésére. A Sörözőbe egyébként a törvény bevezetése óta többen is betértek azok közül, akik korábban a nagy füst miatt nem voltak a Pikler vendégei.

Pikler Söröző

A Budapest 30 Pub különleges abból a szempontból, hogy rendelkezik egy dohányzásra alkalmas hangulatos, külső terasszal, így a vendégeknek nem kell az utcára menniük, ha cigizni szeretnének, és a nem dohányzókat sem zavarják a füsttel. A Pub munkatársa elmondta, hogy a vendégek ugyan furcsállják, de betartják a törvényt, persze néha még előfordul, hogy megpróbálkoznak egy-egy szál cigaretta elszívásával az épületen belül is. Vendéglátósként fontosnak tartja, hogy elsősorban a vendégeknek kedvezzenek, így ha meg lehet oldani, hogy az egyik része a helyiségnek dohányzó, a másik pedig nem, akkor azt oldják meg.
A Faház Pubban hivatalosan már alkalmazzák a törvényt, kitették a dohányozni tilos táblákat, azonban március végéig kihasználják a türelmi időt és az épületen belül még engedélyezik a dohányzást, ugyanis ahogy a vezetőség sem, a vendégek sem értenek egyet a nem dohányzók védelmében megszigorított jogszabállyal.

A dohánytörvény bevezetése az egyes helyek forgalmára, bevételére egyébként jelenleg nincs különösebb hatással. Ha tapasztalható is bármiféle eltérés, az nem a törvény, sokkal inkább az évkezdet, a január következménye. A jogszabály miatt nem csökkent a vendégek száma. Előfordult, hogy az erősebb dohányosok közül, illetve azok közül akik nem értettek egyet a törvény azon passzusával, hogy ezentúl csak kint lehet dohányozni néhányan elmaradtak, de helyettük nem egy esetben újabb vendégek érkeztek.

Adler étterem

A január 1-jével bevezetett törvény megosztja a vendégeket. A nem dohányzók alapvetően örülnek a szabályozásnak, pozitívumként említik, hogy nem lesz füstös a hajuk, a ruhájuk, nem szívják a füstöt, azonban elismerik azt is, hogy egy szórakozóhelyre alapvetően a társaság miatt járnak, és számukra nem számottevő, hogy lehet-e dohányozni vagy sem.
Nem mennek ettől sem többet, sem kevesebbet bulizni. A dohányzók közül sokan nem örülnek a szigorított törvénynek, diszkriminatívnak és rossznak tartják, hiszen azért mennek el otthonról sokan sörözőbe, pubba, szórakozóhelyre, hogy ne otthon a családot és a lakást füstöljék össze. A megkérdezettek mind egyet értettek azzal a ténnyel, hogy hiába a sok kihelyezett hamutál és tábla, a vendéglátóhelyek környéke előtt nagyobb a szemét, ráadásul zavarják a környékbeli lakosok pihenését az éjszaka közepén tömegesen utcán dohányzó fiatalok. Negatívumként említették azt is, hogy a törvény megosztja a társaságokat azáltal, hogy a dohányzóknak el kell hagyniuk az épületet, hogy rágyújthassanak, s hogy mégis együtt maradjon a társaság a nem dohányzók épp úgy a dohányosokkal tartanak, míg ők elszívják a cigarettájukat. Felmerül akkor a kérdés, hogy valóban védi-e a törvény a nem dohányzókat.

(VV)

facebook:

1 Komment

  1. Susu szerint:

    Talán így én is leszokok már végre.

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.