Eddig nyolc magyarról tudni, hogy a zátonyra futott olasz óceánjáró hajón utazott

Az olaszországi magyar képviseletek értesülései szerint nyolc magyar is utazott a zátonyra futott olasz óceánjáró hajón, közülük hárman a személyzet tagjai voltak.

Érszegi Márk megbízott konzul Rómában úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy eddig magyarországi hozzátartozók és utazásszervező irodák telefonhívásai alapján azt tudják, miszerint nyolc magyar tartózkodott a péntek este tíz óra körül zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajón.

Három magyar a hajó tánckarában dolgozott: ketten épségben megmenekültek. Egy harmadik nőről egyelőre nincsen hír. Rokonai azt jelezték, hogy ismeretlen számról olaszországi hívást kaptak, lehet, hogy hozzátartozójuk próbált velük kapcsolatba lépni. Egy három fős család is a hajón utazott, ők is megmenekültek – erősítette meg  MTI-nek Dr. Rónaszéki Áron milánói konzul, aki azt mondta, hogy a magyar család Milánóban tartózkodik és készül haza.

Az olaszországi magyar képviseletek egy magyar párról is tudnak, és úgy értesültek: a két fiatal Facebook oldalukon jelezte, hogy sikeresen megmenekültek.

Az olasz hatóságok még nem adtak ki hivatalos névsort. Hetven embert egyelőre keresnek. Négy amerikai fiatalembert például szombat délután találtak csak meg. A hajóról a vízbe ugrottak, majd a közeli sziklába kapaszkodtak.

A  közelben levő Giglio szigetének lakosai mentették ki őket és befogadták otthonaikba. Róluk az olasz polgári védelem egységei nem tudtak. Számos túlélő saját családját és nem a hatóságokat értesítette.

A jelenlegi adatok szerint hárman veszítették életüket, negyven a sebesült, közöttük kettőnek súlyos az állapota. A búvárok sötétedéskor megszakították az esetleges további áldozatok tengerben való keresését, melyet vasárnap reggeltől folytatnak. A Costa Crociere hajótársaság vezérigazgatója, Gianni Onorato bejelentette, hogy a hajót biztonságba helyezték, hogy a tengeráramlat ne sodorja el. Műszaki szakemberek azon dolgoznak, hogy az üzemanyag se ömöljön a tengerbe.

Az AGI hírügynökség jelentése szerint a Földközi-tengeri körútra indult hajón az olaszok mellett 569 német, 460 francia, 129 egyesült államokbeli, 177 spanyol, 127 horvát, 108 orosz, 81 dél-amerikai, 74 osztrák utazott. Ezen kívül svájci, japán, holland, ukrán, dél-koreai, tajvani, kanadai, portugál, török turisták is voltak a hajón.

Giglio szigetére a tenger a hajó utasainak tárgyait veti ki, a vízen cipő és egy zongora is úszik.

Comments Closed