Professzorok Batthyány Köre: kiállunk az új magyar alkotmányos rend mellett

A Professzorok Batthyány Köre kiáll az új magyar alkotmányos rend mellett, annak ellenére, hogy azt látják: az új alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos jogszabályok nem tökéletesek, az év végi törvénykezési hajrá stílusát pedig nem helyeslik.

A Professzorok Batthyány Körének elnöksége az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: meggyőződésük, hogy a fő irány – a “törekvés a nemzeti érdekek hathatós védelmére a nemzetközi érdekcsoportok és hazai kiszolgálóik egyre erősebb nyomásával szemben” – helyes.

“A vehemens nemzetközi reakciókban a demokrácia képmutató féltése örvén a gazdasági érdekek mutatkoznak meg” – fogalmaznak, hozzátéve, hogy ugyanazok, akik most elítélően nyilatkoznak “a magyar demokrácia állítólagos sérelméről”, szó nélkül tudomásul veszik, nemegyszer támogatják a harmadik világ diktatúráit, ha gazdasági érdekeik ezt diktálják. A Professzorok Batthyány Köre szerint az erős magyar kormányzat és a jelentős parlamenti többség “függetlenségünket és az évezredes magyar kultúrát védelmezi velük szemben a vágtató globalizáció viszonyai között”, s ezzel a magyarok jelentős többsége is egyetért.

A világ általában csekély figyelmet fordít a Magyarországhoz hasonló államok belviszonyaira – folytatják -, a magyar érdekeket külföldön ért sérelmek fölötti európai közöny pedig azt mutatja, hogy “az EU-t sem igazán érdekeljük”, a külföldről jövő támadások ezért különösen feltűnőek és igazságtalanok, ám szerintük felismerhető róluk, hogy belföldről sugalmazzák őket.

“Úgy látszik, a kommunista múlttal való szakításnak és a külföldtől való gazdasági függőség csökkentésének az érdeksérelmei találkoznak. Az országgal szembeni hidegháborús hisztéria már nemcsak a kormányt, a kormánypártokat veszélyezteti, hanem a nehéz helyzetben lévő ország talpon maradását, nemzeti céljainkat is” – írták, példátlannak nevezve, hogy “egy nemzet politikai erői színjátékaikat ilyen mértékben a külföldnek játsszák a saját nemzetük érdekeinek rovására”.

Zárásul önmegtartóztatásra szólítják fel “a rágalmakat fújó politikusokat, közírókat, szerkesztőségeket. Lássák be, hogy amit művelnek, az minden józan mértéket felülmúl, és előbb-utóbb éppúgy ellenük fordul, mint a Gyurcsány-kormány ellen Gyurcsány hazugságpolitikája. Mindössze az ország megy tönkre közben.”

A Professzorok Batthyány Köre 1995-ben alakult, célja – mint honlapján megfogalmazta -, hogy a polgári értékrendet magukénak valló egyetemi tanárok közös munkájának keretet biztosítson, és a jelen kihívásaira megoldásokat keresve hozzájáruljon a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához.

Comments Closed