Csomós Miklós: a főváros tárgyal három állami fenntartású színház átvételéről

Folynak a tárgyalások három állami fenntartású budapesti teátrum – a Magyar Színház, a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház – fővárosi átvételéről, valamint a Budapesti Operettszínház átadásáról a szaktárcának. Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint az év folyamán szeretnék lezárni ezeket az ügyeket.

Csomós Miklós az MTI-nek elmondta, hogy adatokat kértek mind a színházakban folyó munkáról, mind az intézmények műszaki állapotáról és pénzügyi helyzetéről.

Utóbbi kapcsán a főpolgármester-helyettes megjegyezte: meglepetésszerűen érte őket is a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház idei minisztériumi támogatásának elvonása.

Annak kapcsán, hogy felmerült a Magyar Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín összevonása, Csomós Miklós úgy fogalmazott: még korai volna erről beszélni, először külön kellene meghatározniuk, hogyan tovább.

Hozzátette: egy éven belül végig kell gondolniuk a három színház esetleges átvételét. Mint megjegyezte, az előadóművészeti törvény megváltozásával a színházak regisztrációját újra kell fogalmazni, s kérdés, hogy milyen besorolást kapnak az egyes teátrumok. Saját színházaik finanszírozásában is kérdéses, hogy mit tudnak biztosítani a jövőben. “Amíg ezt nem látjuk, addig színházak átadásáról-átvételéről nehéz beszélni, hiszen azt sem látjuk, hogy az államtól milyen támogatásokat fogunk kapni a jelenlegi színházainkra” – mutatott rá.

Mint mondta, folynak a tárgyalások a Budapesti Operettszínház átadásáról. “Valamilyen konstrukcióban meg kell oldanunk, hogy az Operettszínház ingatlanáért megfelelő ellenértéket kapjunk az államtól” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az idén ezt a problémát is meg kell oldaniuk.

Comments Closed