Harrach Péter: igaztalan és nemtelen támadások érik Magyarországot

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint példátlan és igaztalan támadások érik Magyarországot és a magyar kormányt. Harrach Péter elégedett a KDNP-s kormánytagok munkájával és saját parlamenti kezdeményezéseik közül a kártyás mérőórák elterjesztésére vonatkozó indítványt emelte ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Harrach Péter az elmúlt időszak történéseire reagálva úgy fogalmazott: igaztalan vádak és heves indulatok szabadultak el. Szerinte a többek között a külföldi sajtóban megjelenő “támadások mögött egyértelműen tájékozatlanság áll, és egyértelmű, hogy ideológiai jellegű gyűlölködés jelenik meg”. Az is nyilvánvaló, hogy a hazai ellenzék hangjának a felerősítését halljuk – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzet értesülése szerint Brüsszel az azonos neműek házasságának engedélyezését és a Gyurcsány Ferenc elleni büntetőeljárás leállítását várhatja a hiteltárgyalások sikeréért cserébe, azt mondta: reménykedik abban, Európa nem jutott el odáig, hogy “korrupt politikai személyeket” védelmezzen, illetve, hogy nem a melegek kapcsolatának a házasság rangjára emelése a legnagyobb gondja, amikor demográfiai csődbe jutott Európa és Magyarország. Harrach Péter hozzátette, mindenki szabadon választja meg nemi identitását, ők csak azt kérik ezzel kapcsolatban: “csukják be a hálószoba ajtaját, illetve ne próbáljanak egy más jellegű kapcsolatot házasságnak nevezni, mert az nem az”.

A jegybanktörvény esetleges módosítása kapcsán azt mondta: azt, hogy mi lesz a vége a tárgyalásoknak, és az uniós követeléseknek, a kormány el fogja dönteni. “Mi bízunk a miniszterelnökben, aki következetesen képviseli a nemzeti érdekeket, ugyanakkor reálpolitikusként a falon túl nem megy, de a falig elmegy. Most is ez történt” – összegzett.

Hozzátette: közös célja a frakciószövetség tagjainak Magyarország megújítása. Versenyképes gazdaságot, rendezett társadalmat kell teremteni és képviselni kell a nemzeti érdekeket, “Magyarország maradék szuverenitásának megőrzését” – mondta, rögzítve, hogy a KDNP 37 képviselője ebben a három kérdésben Orbán Viktor mögött fog állni mindig. Szavai szerint a KDNP egy jó szövetséges, van néhány kérdés, amihez ragaszkodik, az esetek többségében ugyanakkor szeretnek jó kompromisszumokat kötni.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a parlament tavaszi ülésszakának témái között a polgári törvénykönyv, és a büntető törvénykönyv módosítását, valamint a járások újraindításáról és a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot említette. Az MTI kérdésére a KDNP-s kezdeményezések közül a kártyás mérőórák elterjesztésére vonatkozó indítványt emelte ki, amely tavasszal szintén a parlament elé kerülhet.

A KDNP keresztényszociális pártként működik, a szociális kérdések továbbra is fontosak számára; elsősorban a kisjövedelműek és a leszakadó rétegek érdekeit kívánják képviselni – hangsúlyozta.

Harrach Péter jónak minősítette a KDNP-s kormánytagok munkáját. Kiemelte a nemzetpolitikai, az oktatási törvények megalkotását, szociális területen a fogyatékkal élők védelmét, a honvédelemben a tartalékos állomány felerősítését. Az eredeti egyházügyi törvény jó munka volt – folytatta, megjegyezve: a vitát végül az a módosítás váltotta ki, amit a Fidesz-frakció az utolsó pillanatban benyújtott. A közigazgatási tárca államtitkára, Rétvári Bence szintén kiváló munkát végez, ő képviseli a generációk közötti együttműködést a pártban, “amely töretlen” – rögzítette a frakcióvezető. Úgy érezzük jó választás volt mindegyik KDNP-s kormánytag, sikeres csapaton nem kívánnak változtatni, és tudomása szerint a miniszterelnök is elégedett a munkájukkal – fogalmazott.

Harrach Péter reagált azokra a felvetésekre is, amelyek arról szóltak, hogy az egyházi iskolák ne válogassanak a gyerekek között. Mint mondta, a katolikus iskolarendszer ezeréves hagyományokkal rendelkezik Magyarországon, ezalatt mindig a felzárkóztatást is szolgálta. Ugyanakkor joggal tartják fenn ezek az intézmények a jogot arra is, hogy elitképzést is folytassanak. Ez az egyházi autonómia része, ami mellett a KDNP kitart – rögzítette.

Comments Closed