Schmitt Pál: Havel mindig nagy érzékenységgel fordult a magyarok felé

Mély fájdalmát és őszinte részvétét fejezte ki a gyászoló családnak, valamint az egész cseh népnek Schmitt Pál köztársasági elnök Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő haláláról értesülve.

A magyar államfő vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: “elvesztettünk egy politikust, egy írót, egy barátot, aki mindig nagy érzékenységgel fordult a magyarok felé”.

Schmitt Pál közleménye szerint a rendszerváltozás emblematikus alakja eltávozott, de személye és munkássága örökre beírta magát Európa történelemkönyvébe.

A közszolgálati cseh televízió vasárnap jelentette, hogy hetvenöt éves korában elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos.

A cseh exállamfőnek évek óta súlyos egészségügyi problémái voltak, s az utóbbi fél évben szinte minden programját lemondta. Legutóbb egy hete jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Prágában a dalai lámával találkozott.

Václav Havel államfőként több alkalommal is járt Magyarországon, s jó kapcsolatokat ápolt a magyarországi politikusokkal.

Drámaíróként is világhírnevet szerzett, s művei magyarul is olvashatóak.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed