Novemberben megállt a GKI-Erste konjunktúraindex romlása

Novemberben megállt a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értékének, több mint fél éve tartó romlása; a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is  minimálisan ugyan, de javultak.

A GKI-Erste konjunktúraindex novemberben mínusz 23,2 pontra változott az októberi mínusz 24 pontról.

Az összetett indexen belül az üzleti bizalmi index kismértékben, 0,9 ponttal javult, akárcsak a fogyasztói bizalmi index, amely 0,3 ponttal emelkedett.

Az üzleti bizalmi index csökkenésének megállása a szolgáltató cégeknek köszönhető, ezek várakozása ugyanis több havi markáns csökkenés után a szeptemberi szintre emelkedett vissza. Az ipari bizalmi index minimálisan rosszabb lett, az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok megítélése – az exportrendeléseké is – romlott, a készleteké és a termelési kilátásoké javult.

Az építőipari bizalmi index értéke – az októberi növekedés után – novemberben nem változott.

Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése tovább romlott, a rendelésállományok értékelése lényegében nem változott az egy hónappal korábbihoz képest.

A kereskedelmi bizalmi index értéke novemberben az előző havi jelentős csökkenésnél kevésbé emelkedett. A rendelésekre vonatkozó várakozások kis mértékben emelkedtek, romló eladási pozíció és jelentősen csökkenő készletszint mellett.

A szolgáltató szférában az üzletmenetet ugyan rosszabbnak ítélték a válaszadók, mint októberben, de az emelkedő forgalmi várakozások felülmúlták azt.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatók körében kissé javult, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben romlott. Enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési szándék minden ágazatban erősödött. Az építőiparban azonban ez csak a deflációs várakozások enyhülését jelentette, mivel továbbra is az árcsökkenést előre vetítők vannak jelentős többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt nemcsak az áremelést tervezők aránya nőtt jelentősen, hanem az árnövelés átlagos mértéke is. Erősödött a háztartások inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése az iparban és a szolgáltatók körében javult, az építőiparban és főleg a kereskedelemben romlott, s e tekintetben pesszimistább lett a lakosság is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke az egy éve tartó szinte folyamatos csökkenést követően novemberben stagnált. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt, a következő évben várható megtakarítási képesség megítélése viszont nem változott. Ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlását az előző havinál valószínűbbnek tartották novemberben az emberek.

ipari bizalmi index

Comments Closed