Mesterházy: figyelemelterelés a törvényjavaslat, amely szerint az MSZP osztozik az MSZMP felelősségében

A szocialista párt elnöke megbélyegzőnek tartja azt a kormánypárti javaslatot, amely az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában rögzítené, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Mesterházy Attila szerint a Fidesz szimbolikus politizálással terelné el a figyelmet a kormányzati gazdaságpolitika bukásáról.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az indítvány a kollektív bűnösség elfogadhatatlan elvéből indul ki, de valójában nem a múltról, hanem a jelenről és a jövőről szól. Mesterházy Attila szerint a javaslattal – amelyet vasárnap nyújtott be a parlamentnek a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője – a kormányoldal kijelölte, hogy az MSZP-t tekinti valódi kihívójának, és a szocialista pártot próbálja jogi és adminisztrációs eszközökkel “megsemmisíteni”, nem a Jobbikot.

Az indítvány időzítése egyértelmű, összeomlott a kormányzati gazdaságpolitika, amit a kormánypártok szimbolikus küzdelemmel akarnak leplezni – tette hozzá, megjegyezve, ezt támasztja alá, hogy a kérdést nem az új alaptörvénnyel együtt vitatta meg a parlament.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy a szocialista párt a rendszerváltás óta három választást nyert meg, kétszer pedig a legnagyobb ellenzéki pártként jutott be a parlamentbe. Emellett kitért arra is, hogy az Orbán-kormány tagjai közül Martonyi János, Matolcsy György, Pintér Sándor és Fónagy János is az állampárt tagja volt.

“Az MSZP minden diktatórikus rendszert elutasít, így Orbán Viktorét is” – jelentette ki Mesterházy Attila, aki azt is mondta, hogy a szocialisták rendszerváltó pártként hozzájárultak a demokratikus átmenethez, a jogállam kiépítéséhez.

“Szerintünk Magyarországnak konszolidációra, békére és összefogásra van szüksége. De ha a Fidesz a most kijelölt úton kíván haladni, akkor a szocialista párt áll elébe, az elénk dobott kesztyűt fel fogjuk venni” – fogalmazott.

A kormánypártok által vasárnap benyújtott törvényjavaslat  azt mondja ki, hogy a szocialista párt az MSZMP jogutódaként, “a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán” osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Comments Closed