Egyiptom legrégebbi sziklarajzait fedezték fel

Egyiptom legrégebbi sziklarajzait fedezték fel, az őskori alkotások korát tizenötezer évesre becsülik.

A Nílus keleti partján lévő petroglífákat, amelyek 40 kilométerre délre találhatók Idfű (Edfa) felső-egyiptomi várostól, először kanadai régészek fedezték fel az 1960-as években, de a leletről megfeledkezett a szakma. A sziklarajzok újrafelfedezése egy belga régészcsapat érdeme, amely John Coleman Darnell, a Yale Egyetem professzorának irányításával kutatott – olvasható a Yale News (http://news.yale.edu) hírei között.

A petroglífák bölényeket és más állatokat ábrázolnak. A sziklarajzok stílusa, technikája, valamint a kőzet erodálása alapján a tudósok úgy vélték, hogy a késő pleisztocén időszakából, a késő paleolitikumból származik, a 23 ezer és 11 ezer évvel ezelőtti időszakban készült. Ez azt jelenti, hogy egykori alkotóik többé-kevésbé a híres európai lascaux-i és altamirai barlangrajzók készítőinek kortársai voltak.

“Az egyiptomi petroglífák arról tanúskodnak, hogy az európai késő pleisztocéni művészet nem izolált jelenség volt, a sziklarajzok gyakorlata földrajzilag sokkal elterjedtebb lehetett, mint korábban feltételeztük” – hangsúlyozta John Coleman Darnell egyiptológusprofesszor.

A sziklarajzokat borító üledék kormeghatározását Belgiumban, a Genti Egyetem ásványtani és kőzettani laboratóriumában végezték egy új eljárással, az úgynevezett optikailag stimulált lumineszcencia (OSL) módszerével. Ez a technológia ki tudja mutatni, hogy a vizsgált anyagot mikor érte utoljára napfény a betemetődés előtt. Az OSL tanúsága szerint a petroglífák tizenötezer évesek, vagyis Egyiptom és Észak-Afrika legkorábbi sziklarajzairól van szó.

Comments Closed