Katicainvázió Gömörben

Ellepték a Sajó völgyét a harlekin katicák. Egy nálunk nem őshonos, kelet-ázsiai fajtáról van szó, egyedi telelőhelyeket keresve csapatostul lepik el a házakat, meleg zugokat keresve – írja a pozsonyi Új Szó című lap szerdán.

Az újság szerint a harlekin katicák nemcsak kellemetlenséget, de akár allergiás panaszokat is okozhatnak, s emellett veszélyeztetik a nálunk őshonos katicafajtákat.

A harlekin katicát a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be Amerikába 1916-ban, a pekánfákat támadó levéltetvek ellen. Európába bő negyven évvel ezelőtt került át, a faj néhány év alatt meghódította az egész kontinenst.

Magyarországon 2010 tavaszán észlelték az első példányokat, alig másfél év alatt elterjedtek az egész ország területén, majd Szlovákiában is. A harlekin katica már most sok helyen háttérbe szorította az őshonos katicafajokat, felborítva az eredeti biológiai egyensúlyt.

A harlekin katicák a hideg idő miatt a lakásokba, védett helyekre kezdenek beköltözni, sokszor hatalmas rajokban. Bejutásukat meg lehet akadályozni, be kell tömni minden nyílást, vagy újra fel kell szerelni a szúnyoghálót. Ha már bejutottak a lakásba, egyszerűen fel kell porszívózni őket.

A rovarok Tornalja, Pelsőc és a Sajó középső folyásának környékét lepték el az elmúlt napokban.

Comments Closed