Az erdélyi magyar egyházak visszaigényelhetik a kommunizmus idején elkobzott dokumentumokat

Az erdélyi magyar történelmi egyházak visszaigényelhetik a kommunizmus idején tőlük elkobzott iratokat, amelyek a román állam birtokába kerültek, s jelenleg a Román Állami Levéltár gondozza őket.

A kolozsvári Szabadság című napilap szerdán arról adott hírt, hogy a román képviselőház megszavazta azt a törvénytervezetet, amely az 1996-os levéltári törvényt módosítja. A visszaszolgáltatásra vonatkozó módosító indítványt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két parlamenti képviselője, Kerekes Károly és Máté András Levente nyújtotta be.

A jogszabály értelmében az erdélyi magyar történelmi egyházak püspökségei visszaigényelhetik azokat a dokumentumokat, amelyeket egy 1950-es és egy 1974-es rendelettel koboztak el tőlük a kommunista hatóságok. Ebbe a kategóriába többnyire olyan egyházi dokumentumok tartoznak, amelyek az egyház mindennapjaival kapcsolatosak.

Az egyházaknak egyebek között megfelelő tárolási körülményeket kell biztosítaniuk, mert a törvény szerint csak akkor szolgáltathatók vissza a levéltári anyagok, ha biztosítani tudják ezeket a feltételeket.

A román ellenzéki pártok a jogszabály ellen szavaztak, ők ugyanis kifogásolták az egyházi dokumentumok visszaszolgáltatását. Korábban a Román Állami Levéltár sem értett egyet ezzel, de végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy a levéltár valamennyi visszaszolgáltatandó iratról mikrofilmes másolatot készít. Az ellenzéki pártok így is a jogszabály ellen szavaztak, de a kormánykoalíciónak sikerült elegendő voksot összegyűjtenie az elfogadásához.

A jogszabály akkor lép hatályba, ha Traian Basescu államfő is aláírja.

Comments Closed