Az egészségügyi államtitkárság alternatív terápiákról is egyeztet az onkológiai gyógyszerhiány miatt

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága felméri az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét, egyeztetést kezdeményezett a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról, illetve “az átmeneti időre a hatékony alternatív terápiák lehetőségéről” – közölte az államtitkárság szerdán az MTI-vel azzal kapcsolatban, hogy a Zala Megyei Kórházban gyógyszerhiány miatt fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket.

Az államtitkárság és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) “mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazai betegellátás a lehetőségekhez képest zavartalan legyen” – írták közleményükben. Kitértek arra is, hogy a magyarországi szállítást végző cégek jelentése szerint a gyógyszerhiány “világméretű gyártási és gazdaságossági problémák, illetve keresletnövekedés, továbbá termelési nehézségek miatt alakult ki.”

Az 5-fluorourocil nevű gyógyszer rosszindulatú daganatok, elsősorban vastagbél-, végbél- és emlőrák kezelésére adható, de alkalmazható gyomor-, hasnyálmirigy- és májrák, méhnyak, petefészek és húgyhólyag rosszindulatú daganatainak kezelésére is. A gyógyszer egész Európában hiánycikk, hivatalosan 2011. november 3-a óta – jelezte az államtitkárság.

A közlemény emlékeztetett: a GYEMSZI-OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) szeptember 29-én közleményt jelentetett meg a honlapján, amely szerint “a hiány bizonytalan ideig, de legalább fél évig fennállhat”. A magyarországi szállítást végző cégek jelentése szerint “a gyógyszerhiány világméretű gyártási és gazdaságossági problémák, illetve keresletnövekedés, továbbá termelési nehézségek miatt alakult ki”.

Az egészségügyi államtitkárság a Zala Megyei Kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban közölte: az intézmény főigazgatója október 28-án értesítette először a GYEMSZI-OGYI-t, hogy “kórházukban a betegellátást veszélyeztető gyógyszerhiány áll fenn az onkológiai betegellátáshoz szükséges 5-fluorourocil nevű készítményből, mert az a magyarországi forgalmazóknál nem kapható”. A GYEMSZI még ugyanazon a napon tájékoztatta a kórházat, hogy minden onkológiai készítmény, amelyből hiány van, a kórház kezdeményezésére a GYEMSZI-OGYI által kiadott egyedi importengedély alapján beszerezhető.

A Zala Megyei Kórház november 8-ig nem adott be egyedi importengedély iránti kérelmet a GYEMSZI-OGYI-nak – írta az államtitkárság, hozzátéve, a kórház kedden jelezte ismét a problémát, illetve kért egyedi importengedélyt, amelyet még aznap meg is kapott. A közlemény szerint jövő hétfőtől hozzájutnak gyógyszerükhöz a Zala Megyei Kórház betegei.

A zalaegerszegi intézményben hétfőn fel kellett függeszteni a rákbetegek kemoterápiás kezelését a gyógyszer hiánya miatt. Ruzsa Ágnes, az onkológiai osztály főorvosa az MTI megkeresésére közölte: 25-30 betegről van szó, akiknek a kezelését jövő hétfőn folytathatják, miután egyedi importengedéllyel, Európán kívülről megérkezik a megrendelt gyógyszerkészítmény.

A kórházban október végétől akadozott az ellátás, ezért akkor a kórház főgyógyszerésze beszerezte azt a mennyiséget, amely a forgalmazókon keresztül elérhető volt, mostanra azonban végleg kifogyott a készlet. A megrendelt gyógyszer péntekre érkezik meg Zalaegerszegre.

Az 5-fluorouracil nevű gyógyszer nem számít drágának, mindössze 500-600 forintos készítmény, a beszerzése most importból sem kerül sokkal több pénzbe. A kórháznak azonban nagyobb mennyiségre van szüksége, a kezelésekre több százezer milligrammnyi adagot kell behozatniuk – mondta el a főorvos.

Comments Closed