Hajóbaleset a Delaware folyón: Egy év és egy nap börtönbüntetés a tolóhajó a kapitányának

Egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélte a philadelphiai bíróság annak a tolóhajónak a kapitányát, akinek irányítása alatt egy uszály tavaly nyáron nekiütközött egy kirándulóhajónak Philadelphiában, a Delaware folyón. A balesetben két magyar fiatal meghalt.

A vád és a védelem egyetértett abban, hogy hihetetlen események láncolata vezetett a tragikus kimenetelű ütközéshez. A tárgyalást vezető bíró ugyanakkor leszögezte: ha Matthew Devlin kapitány egyetlen dolgot is másként csinál, akkor elkerülhető lett volna az ütközés.

Devlin, akinek gyermeke súlyos beteg volt, a tolóhajó leállítása helyett lement az alsó kormányosfülkébe, és menet közben egy órán át beszélt mobiltelefonján, illetve használta a laptopját. Eközben a hajója által tolt hatalmas uszály nekiütközött a folyón veszteglő kirándulóhajóba, amelynek fedélzetén Magyarországról érkezett turisták tartózkodtak. Harminchét személy beleesett a folyóba, közülük a 20 éves P. Szabolcs és a 16 éves S. Dóra vízbe fulladt.

Keddi vallomásában a tolóhajó kapitánya elmondta: nap mint nap maga előtt látja az ütközés nyomán vízbe zuhant testeket. “Imádkozom a gyermeküket elveszítő családokért” – hangoztatta a 35 éves Devlin.

Comments Closed