Hidegben jól jön a kutyaruha – A minőség sem mellékes

Bár még nincs nagyon hideg, a gyér (kínai kopaszkutya) vagy rövid szőrzettel megáldott kutyák (magyar vizsla, dobermann) már ilyenkor is szenvednek a hidegtől. Különösen a kistestű és/vagy vékony dongájú ebek vannak kitéve a megfázás veszélyének, mivel a kis testtömeg nem tudja megtartani a meleget – ők bizony reszketnek.

A rottweiler, bár rövid a szőrzete, nem fázik, mert terjedelmes testtömege megőrzi a test melegét. A husky vagy a malamut viszont olyan sűrű aljszőrzettel bír, hogy még az sem okoz neki gondot, ha szakad az eső vagy a hó, mert az aljszőrzet megakadályozza, hogy a csapadék eljusson a bőrig. Mindenesetre ha nem akarjuk, hogy kedvenceink megfázzanak, meg kell őket védeni a hidegtől. Hogyan? Hát húzzunk rájuk kabátot!

Egyre többet látni kutyákat furcsa szerelésekben.

Ha az eb egészséges, és nem kopasz, akkor egy normál sétára még télen is elég a kutyacipő (a só okozta kimaródások megelőzésére). Egyéb esetekben viszont jól jöhet egy kutyaszerelés. Akármennyire meglepő is, Budapesten már két helyen kaphatók a kutyák egészségét óvó kutyaruházati termékek, a forgalmazói hálózat pedig folyamatosan bővül.

És hogy milyen is egy jó kutyaruha? Mindenképpen jó minőségű anyagból készül, könnyen feladható, és fontos, hogy az állat jól tudjon benne mozogni. A minőség azért is lényeges, mert kedvenceink érzékenyek a műszálas anyagokra, és könnyen allergiás bőrgyulladást (kontakt dermatitist) kaphatnak. Ez a bőr kipirosodásával, gyulladással és szűnni nem akaró vakaródzási kényszerrel jár. Ha a vakaródzás közben a karmok alatt lévő baktériumok is bekerülnek a bőrbe, akkor az allergiás bőrgyulladásból könnyen gennyes bőrgyulladás alakulhat ki.

Sokan idő- vagy pénzhiány miatt más megoldást keresnek, például megpróbálják a pici gyerekek rugdalódzóját feladni kedvencükre. Ilyenkor azonban szembesülniük kell azzal, hogy bizony a kutya anatómiája merőben eltér egy gyerekétől. Külön szabásminta kell a kanok és a szukák számára.

Egy jó kutyaruha nem akadályozhatja az állatot sem a mozgásban, sem a dolga végzésében. Szempont az is, hogy a ruha ne készüljön durva vagy nehéz anyagból, mert könnyen összegubancolhatja és összetörheti a szőrt.

Ha vállalkozó szelleműek vagyunk és van egy kis kézügyességünk, akkor mi magunk is horgolhatunk vagy varrhatunk egy csinosabb darabot, méghozzá méretre. Mivel szabásminta nem kapható, ebben magunkra – a képzelőerőnkre és ügyességünkre – vagyunk kénytelenek hagyatkozni.

Ma már Magyarországon is árulnak kutyahátizsákot. Jó dolog, ha a kutya cipeli a “saját ruháját”. Ha valami extrát szeretnénk, bele is hímeztethetjük kedvencünk nevét a pulóverébe. Ez sokak számára már túlzásnak tűnik, de vannak, akik a fanyalgásokkal nem sokat törődnek.

Adjunk bármit is kedvencünkre, sose felejtsük el, hogy a cél nem a kutya kidíszítése, hanem egészségének megőrzése. Az öltöztetést semmiképpen ne vigyük túlzásba: ha az állat megszokja, később könnyen megfázhat nélküle, hiszen a természetes ellenálló képessége lecsökken. Ha mértékletesen használjuk a kutyaruhát, abból baj nem lehet, és segít megelőzni néhány problémát (megfázás, kennelköhögés). A túlöltöztetés viszont legalább olyan káros, mint a só az utakon, vagy a (kutya)hideg.

Comments Closed