Október 23. – Magyar politikusok külföldi megemlékezéseken

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Bécsben részt vesz és beszédet mond azon az ünnepségen, amelyet ausztriai magyar szervezetek, egyházközségek és a magyar diplomáciai képviselet rendez az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából a bécsi Szent István-székesegyházban (Stephansdom).

A dómból fáklyás felvonulás indul 1956 emlékére a magyar nagykövetség épületéig.

Az Emberi Méltóság Tanácsa és a Magyar Koalíció Pártja közös megemlékezést tart az 1956-os forradalom alkalmából a felvidéki Dunaszerdahelyen. Megemlékeznek azokról a magyarokról is, akiket a helyi stadionban bántalmaztak. Az eseményeken beszédet mond Berényi József, az MKP elnöke, Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Hájas Zoltán dunaszerdahelyi polgármester.

Este lesz a Koncert az emberi méltóságért, amelynek sztárvendége Mága Zoltán hegedűművész.

Romániában számos magyarlakta településen tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom 55. évfordulóján.

Marosvásárhelyen október 23-án az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szervezésében várják a megemlékezőket a Deus Providebit tanulmányi házba, ahol a filmvetítés előtt előadást tart Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Varga László nyugalmazott lelkipásztor, 1956-os elítélt.

Csíkszeredában október 23-án a Kalász-negyedi temető előtti téren felállított 1956-os kopjafánál, majd az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél tartanak koszorúzást, megemlékezést.

A Kolozsvár októbere programsorozat keretében a sétatéri 56-os emlékműnél szombaton délelőtt 11 órakor lesz a koszorúzás, ezt követően a Kolozsvár Társaság szervezésében Novák Zoltán Csaba történész tart előadást 1956 erdélyi eseményeiről az újabb kutatások fényében.

A kolozsvári belvárosi unitárius templomban felekezetközi, ünnepi istentiszteletet tartanak vasárnap, megemlékezve az 1956-os forradalom hőseiről és mártírjairól. Közreműködik Kertész Adél hegedűművész és a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai.

Székelykeresztúron ugyancsak ökumenikus ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban vasárnap. Ezt követően indul a gyertyás felvonulás a református templomtól a Millenniumi emlékműhöz, ahol koszorúznak és emlékező beszédek hangzanak el.

Sepsiszentgyörgyön október 23-án a Székely Nemzeti Múzeumban tartanak megemlékezést, majd koszorúzással egybekötött fáklyás felvonulás zárja a napot. A megemlékezés résztvevői elmennek a kommunizmus áldozatainak emlékére állított kopjafához, a polgármesteri hivatal épületén lévő 56-os emléktáblához, Szalai Attila mártír Csíki utcai emléktáblájához, majd a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarában található 1956-os emlékműhöz.

Bihar megyében Érmihályfalván emlékeznek meg az 1956-os forradalomról és annak érmelléki áldozatairól. Vasárnap a Széchenyi téri emlékműnél Varga Róbert tanár ismerteti a forradalom eseményeit, és fellép a GGG Irodalmi Stúdió. Végül a résztvevők megkoszorúzzák az emlékművet.

Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében tartják a KMKSZ szervezésében október 23-án a kárpátaljai központi ünnepséget az 1956-os forradalom 55. évfordulójára emlékezve. Az emlékünnepség főszónoka Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő lesz.

Ezen kívül tartanak még koszorúzást és megemlékezést Ungváron is, annál a börtönnél, ahol a forradalomban részt vett, oda deportált és ott őrzött magyarországi fiatalok tiszteletére helyeztek el 1956-os emléktáblát.

Comments Closed