Katonai Főügyészség: nem rendeltek el nyomozást Gyurcsány Ferenc ellen terrorcselekmény miatt

Nem helytálló a sajtóban szerdán megjelent hír, mely szerint Gyurcsány Ferenc ellen terrorcselekmény bűntette miatt nyomozást rendelt el az ügyészség – közölte a Katonai Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben az áll: a beadványt a Katonai Főügyészség a Debreceni Katonai Ügyészségnek küldte meg. A Debreceni Katonai Ügyészség a beadványt az előttük folyamatban lévő – a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban rendőrségi vezetők cselekményeinek vizsgálatára irányuló – nyomozások irataihoz csatolta, tekintettel arra, hogy a beadványban szereplő ténybeli adatok illeszkednek a nyomozásokban vizsgált tényállásokba.

Felhívták a figyelmet: a nyomozó hatóságoknak a beadványokat az azokban megfogalmazott ténybeli állítások alapján, vagyis tartalmilag kell elbírálni. A beadványokban szereplő, a beadványozó jogi minősítésre vonatkozó véleménye az eljáró hatóságokat nem köti – olvasható a közleményben.

Az mno.hu szerdai értesülése szerint az ügyészség terrorcselekmény gyanújával nyomoz Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök és egyes rendőri-politikai vezetők ellen a 2006 őszi tömegoszlatások kapcsán.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére aznap azt mondta: “Megfelel a valóságnak, hogy Völgyesi Miklós feljelentést tett az ügyben

Völgyesi Miklós – aki a 2006. őszi események feltárásán miniszterelnöki megbízottként dolgozó Balsai István szakértői csoportjában is tevékenykedett – két héttel ezelőtt tett feljelentést a legfőbb ügyésznél. A beadvány Gyurcsány Ferenc mellett egyelőre ismeretlen állami-politikai vezetők, illetve a tömegoszlatások végrehajtásáért felelős rendőrparancsnokok ellen is irányul.

A Balsai-jelentésre hivatkozva a feljelentésben leírja: 15 különféle bűncselekmény mellett felvethető a terrorcselekmény gyanúja is. “A terrorcselekmény megvalósulásához nem szükséges, hogy a lakosságot “eredményesen” megfélemlítsék, elég az arra irányuló szándék” – idézi Völgyesi Miklóst az mno.hu, több példát is hozva a megfélemlítési szándékra a 2006. október 23-i tömegoszlatásból.

Comments Closed