Felelősségre vonná a Fidesz az 1956 utáni megtorlások “megrendelőit”

Törvényjavaslatot terjeszt a héten az Országgyűlés elé a Fidesz, amellyel – tervei szerint – lehetővé tenné, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlások “megrendelőit” és esetlegesen az akkori igazságszolgáltatás szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonják.

Gulyás Gergely keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, megoldási javaslatukat alkotmányosnak, a nemzetközi joggal összhangban lévőnek tartják. Hozzátette, előterjesztésük egy igen szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene. Közülük név szerint említette Biszku Bélát, akire vonatkozna a felelősségre vonás.

A jogtechnikai megoldásról a Fidesz parlamenti képviselője kifejtette: a nürnbergi katonai törvényszék alapokmánya meghatározza a béke elleni, a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát. Ezeknek a tényállásoknak az elévülését az 1968-as New York-i egyezmény kizárta. Utóbbit Magyarország 1971-ben egy törvény erejű rendelettel ki is hirdette, ám mindezt anélkül, hogy a tényállásokat a magyar jog részévé tette volna, vagyis a jogalkotó nem mondta ki, hogy a büntető törvénykönyvben szabályozott el nem évülő bűncselekmények közé tartoznának ezek a cselekmények. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megjegyezte, az 1956-os forradalmat követő megtorlások esetében szerintük elsősorban az emberiesség elleni bűncselekmény áll meg.

A fideszes politikus idézte az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi állásfoglalását, amely szerint a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények tényállását és büntethetőségük feltételeit a nemzetközi jog határozza meg, továbbá – emlékeztetett – arról is határozott az Ab, hogy az emberiesség elleni bűncselekmény el nem évülhetőségére tett nemzetközi jogi kötelezettségvállalás nem sérti a visszamenőleges büntetőjog tilalmát.

Közölte: a törvény hatálybalépése után a Fidesz-frakció megteszi majd a szükséges intézkedéseket az eljárások megindításához.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Magyarországon az igazságtétel eléggé félresiklott, és vannak olyan területek, ahol már nincs is mit tenni, ám van, ahol még lehetséges valamiféle kárpótlás. “Mi nem bosszút akarunk, hanem azt szeretnénk, ha Magyarországon is sor kerülhetne ugyanolyan igazságtételre, amire egyébként gyakorlatilag a volt kommunista államok majdnem mindegyikében sor került” – mondta.

A sajtótájékoztatóján a törvényjavaslat koncepciójának kidolgozója, Gellért Ádám jogász kifejtette: a jogszabály azt mondaná ki, hogy elévülhetetlenek Magyarország nemzetközi kötelezettségéből fakadó, emberiesség elleni bűncselekmények.

Comments Closed