Október 23. – Ünnepi programok a hétvégén

Ismét kordonok nélküli, családi programokkal teli nemzeti ünnepre hívnak minden korosztályt a szervezők október 23., a szabadság napja alkalmából – közölte az MTI-vel hétfőn a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtófőosztálya.

Szombat délután a Műegyetemen lesz megemlékezés, onnan fáklyás menet indul a Bem térre, majd a Kossuth térre. Vasárnap a Kossuth téren családi programok, koncertek várják az érdeklődőket.

A tájékoztatás szerint szombaton 15 órakor a Műegyetemen ünnepi megemlékezés lesz, a kormány nevében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mond beszédet. A helyszínről hagyományos fáklyás menet indul a Bem térre; a megemlékezés után a menet korhű ruhába öltözött fiatalokkal és Csepel teherautókkal az élen továbbindul a Kossuth térre, ahol 19 órakor fellobban a Forradalom lángja.

A megemlékezésen politikusok, fiatal színészek, közéleti személyiségek és az 56-os szervezetek képviselői is jelen lesznek. A Kossuth téren, a Forradalom lángjánál Szabadság koncert lesz Maróti Viki és a Nova Kultúr Zenekar közreműködésével.

Október 23-án, vasárnap reggel a nemzeti lobogó felvonása után a Kossuth téri programokra várják az érdeklődőket: 10 órától az Olvasóligetben többek között Szente Vajk, Fenyő Iván, Kautzky Armand irodalmi feldolgozásokkal, korabeli dokumentumokkal idézi fel a forradalmi eseményeket. A gyermekek számára 10 óra 30 perctől a szabadság témájában aszfaltrajzverseny lesz. Eközben a felnőttek világ- és népzenét hallgathatnak a kisszínpadon fellépő Illés Ferenc Triótól, az Orthent, a Bohemian Betyars együttesektől, valamint Kiss Gergő és barátaitól – áll a közleményben.

Már szinte hagyományként, vasárnap 10 és 18 óra között most is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház – ismertette a KIM. A parlamenti sétára vállalkozók megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet, valamint a Szent Koronát. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés ingyenes.

A tavalyi kezdeményezést folytatva az idén is kapcsolódik a programhoz Szabadság futam, amely vasárnap 9 órakor Budakesziről startol. A résztvevők onnan a félmaratoni távot együtt futhatják le a Bécs-Pozsony-Budapest ultramaraton versenyzőivel, de a Műegyetem központi épülete elől 3 kilométeres futás is indul 11 órakor. A befutó az I. kerületi Czakó utcai sportpályán lesz, ahol Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester és Czene Attila sportért felelős államtitkár fogadja az érkezőket.

Október 20-tól ötvenhatos hangulatot idézve közlekednek a 4-es és 6-os villamosok, amelyek útvonaluknál fogva több ötvenhatos helyszínt is érintenek, ilyen a Széll Kálmán tér, a Széna tér, a Blaha Lujza tér, a Corvin köz. A villamosokon a forradalmat és annak áldozatait ábrázoló fotók várják az utazóközönséget, a megállókban a hangosbemondókon keresztül rövid, a forradalmi eseményeket megelevenítő bejátszások lesznek hallhatók.

A részletes programok keddtől az oktober23.kormany.hu honlapon olvashatók.

Comments Closed