Gasparovic-nyilatkozat – a Külügyminisztérium elutasítja a szlovák elnök nyilatkozatát

A magyar Külügyminisztérium kedden elutasította a szlovák köztársasági elnök Esterházy János egykori felvidéki magyar politikussal kapcsolatos megnyilatkozását, megállapítva, hogy annak szellemisége nem járul hozzá a két ország kapcsolatainak előmozdításához.

A Külügyminisztérium sajnálattal és értetlenséggel tapasztalja, hogy Szlovákiában a mártírhalált halt gróf Esterházy János embermentő tevékenységét újra a napi politika tárgyává teszik – tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A tárca megállapította, hogy a konzervatív magyar politikus életútját – Esterházy egyedüliként nem szavazta meg a zsidóellenes törvényt a pozsonyi parlamentben – ma már több országban, többek között Izraelben is méltó módon elismerik.

“A szlovák köztársasági elnök megnyilatkozását elutasítjuk, annak szellemisége nem járul hozzá a két ország kapcsolatainak előmozdításához, melynek érdekében kormányaink az utóbbi időszakban fokozott erőfeszítéseket tesznek” – írta a Külügyminisztérium.

A tárca meggyőződése szerint az esetlegesen vitatott történelmi személyiségek, események értékelése a két ország között jól működő történész vegyes bizottság, és nem a politikai szféra feladata.

Ivan Gasparovic abban az interjúban, amelyet a Bojovníkban, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának idei 18. számában tettek közzé, kijelentette: “szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen”.

Esterházy Jánost – aki az ötvenes években egy morvaországi börtönben hunyt el – Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják, rehabilitációját elutasítják.

Comments Closed