Líbia – A Kadhafi-rendszer vége: tömegek ünnepelnek az utcán, bevonultak a lázadók Tripoliba

Kormányellenes lázadók özönlöttek a fővárosba vasárnap este, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak.

Az utcán tömegek ünnepelték a több évtizede hatalmon lévő vezető bukását.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével: a lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt.

Kadhafi holléte egyelőre nem ismert, két fia azonban már a felkelők őrizetében van.

Az al-Dzsazíra által sugárzott tripoli felvételeken a lázadók kitörő örömmel ünnepelték sikerüket, s Kadhafit ábrázoló falragaszokat égettek.

A Sky brit tévécsatorna Tripoliból sugárzott élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben lövöldöztek és Allahot éltették, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartottak. A tévécsatornának a lázadókat kísérő riportere szerint a felkelők nem ütköztek ellenállásba.

A lázadók később elérték a belvárosban fekvő Zöld teret, ahol a Kadhafi-hívek korábban a líbiai vezetőt éltető gyűléseket tartottak. A téren most örömittas emberek a kormányellenes felkelők vörös-fekete-zöld zászlaját lengették, táncoltak, Allahot éltették és a levegőbe lövöldöztek.

Az al-Dzsazíra szerint a felkelők elfoglalták a líbiai állami rádió székházát. Az állami tévé egy ideje már előre rögzített műsorokat sugárzott.

Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.

A felkelők a Tripoliba történő bevonulás előtt, a fővárostól nyugatra fekvő “a 27-es kilométerkőnél” elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak.

A szombaton elfoglalt Závija városa, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton. A lakta elfoglalása után néhány órával megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.

ÁNT: maradtak ellenállási gócpontok Tripoliban

Maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Moammer el-Kadhafi líbiai vezető hívei ellenállnak a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadóknak – figyelmeztetett hétfőre virradóra a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik magas rangú tisztségviselője.

Mahmúd Dzsibril, az ÁNT végrehajtó testületének (kormányának) vezetője azután nyilatkozott erről a lázadók televíziójának, hogy a felkelők vasárnap éjszaka behatoltak Tripoliba és eljutottak a város főteréig, ahol kitörő örömmel ünnepelni kezdték sikerüket.

Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, hogy a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Dzsibril arra is felszólította lázadótársait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, “még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának” az életét is.

Eközben Kadhafi legidősebb fia, Mohammed el-Kadhafi az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak telefonon megerősítette, hogy a lázadók őrizetbe vették, s jelenleg házi őrizetben tartják fogva. Hozzátette, hogy fegyveresek vették körbe a házát, s garantálták személyes biztonságát.

Comments Closed