A madárpók dupla szívverését MRI-vel fedezték fel

Az orvosi képalkotó berendezésként ismert MRI készülékkel vizsgálták brit biológusok a madárpók belső szerveit, az eredményről eddig példa nélkül álló képeket és videót is készítettek – adta hírül a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

Az Edinburghi Egyetem kutatói speciális mágneses rezonanciás szkennert vettek igénybe a madárpók keringésének vizsgálatára a glasgow-i kísérleti MRI-központban.

“A videókon látható, ahogyan a vér átáramlik a szíven, és szívfájdítóan úgy tűnik, mintha “dupla szívverések” történnének, a szívösszehúzódásoknak olyan különleges típusa, melyre eddig nem is számítottunk. Ez mutatja az MRI-hez hasonló nem-invazív (beavatkozástól mentes) technikák különleges értékét” – magyarázta Gavin Merrifield, aki kutatásáról a Kísérleti Biológiai Társaság (SEB) éves konferenciáján számolt be Glasgowban.

A kutatók az élő rovarok szívéről és emésztőszervéről készítettek MRI-felvételeket, így ezeket a belső szerveket működés közben figyelhették meg. Közvetlenül mérték a szívritmust és a szív teljesítményét is, mindkettőről minden eddiginél pontosabb adatokat szerezve.

Merrifield elmondta, hogy az elméleti biológiai ismeretszerzésen túl kutatásaik gyakorlati alkalmazásaként kideríthetik például a pókméreg kémiai összetételét, melynek mezőgazdasági haszna lehetne természetes rovarölő szerként.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.