A selyem alsónemű szép is, egészséges is

A selyem fehérnemű azon túl, hogy szép és kellemes viselet, a legújabb kutatások szerint a hüvelyi gombafertőzés kiújulását is akadályozza – idézte olasz kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

A Bolognai Egyetem munkatársai klinikai próbájuk eredményeként arra jutottak, hogy a selyem alsónemű jelentősen csökkentette a visszatérő hüvelyi gombafertőzés által okozott viszketést és a bőr kipirosodását.

Ez a fajta gombafertőzés gyakori, négy nő közül háromnál előfordul valamikor élete során, a nők öt százalékánál pedig egy éven belül akár négyszer vagy többször is kiújul. Általánosan a fluconazole hatóanyagot alkalmazzák az ilyen makacs gombafertőzések kezelésére.

A bolognai kutatócsoport a tesztbe bevont nők felét arra kérte, hogy egy speciális kidolgozású, selyemből készült alsóneműt viseljenek, míg a kontrollcsoportba tartozó nők pamutból készült fehérneműt hordtak. Azt azonban, hogy kinek, milyen anyagból készült kisnadrágokat adtak, nem tudták sem a nők, sem a vizsgálatot lefolytató orvosok.

Hat hónap elteltével ellenőrizték a résztvevők tüneteit. Kiderült, hogy a selyemből készült alsóneműt viselők 90 százalékának enyhültek a tünetei, a fertőzés kiújulásának aránya pedig felére csökkent.

A Candida albicans nevű gomba – amely a hüvelyfertőzést okozza – meleg, nedves környezetben szaporodik a legjobban. A speciális alsónemű olyan selyemből készült, melyet úgy fejlesztettek ki, hogy felszívja a nedvességet, ráadásul gyártása során átitatták antimikrobiális anyaggal is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.