Lángra kap a falusiak ivóvize Óbéba (Beba Veche) körzetében, a hármashatárnál

Súlyos természetkárosítással gyanusítják a román olajipari vállalatot, a Petromot. Néhány napja szürkés, zavaros, kénszagú, híg iszap-állagú a falusiak ivóvize. A kataszrófavédelem ciszternáiból két-három naponta biztosítják a vizet, írja az Evenimentul zilei román napilap.

A falubeliek folyó vízhez égő gyufát tartottak, a víz lángra lobbant annyira sok benne a kőolaj. Mindez Porgany (Pordeanu) határmenti faluban történt. Hetente kétszer a katonai tűzoltóság egységei ciszternákban szállítják a vizet, külön az állatoknak a szomszéd városból és külön az ivóvizet Temesvárról.

“A vízréteg kőolaj származékokkal szennyeződött, ihatatlanná vált!” – nyilatkozta Mihai Benga a megyei katasztrófavédelem vezetője. Már több mint egy hete tart ez a helyzet.

Ioan Bohancanu, a falu polgármestere azt mondja, hogy a Petrom olajipari vállalat irracionális módon folytatja a kitermelést a térségben. Egyre nehezebb hozzáférni az egyre kevesebb kőolajhoz, átszúrhatták az ivóvízréteget a szondák, ezért történhetett a természetkárosítás.

A természetvédelmi hatóság a román Vízügyisek segítségével vizsgálódik. Eddig nem hoztak semmilyen intézkedést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.