V4 – A magyar és a szlovák kormányfő négyszemközt is tárgyal majd Pozsonyban

Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák miniszterelnök négyszemközt is egyeztet majd a visegrádi csoport csütörtöki kormányfői csúcstalálkozója előtt Pozsonyban – közölte a magyar miniszterelnök szóvivője szerdán Szarajevóban.

Szijjártó Péter – a bosznia-hercegovinai fővárosban tárgyaló Orbán Viktor megbeszéléseinek szünetében – magyar újságíróknak elmondta: a magyar-szlovák négyszemközti miniszterelnöki találkozó mellett a tervek szerint Orbán Viktor kétoldalú tárgyalást folytat majd Vladimir Filattal, Moldova miniszterelnökével is, akit a rendező szlovák fél meghívott a pozsonyi V4-csúcstalálkozóra.

A csütörtöki tanácskozás “az egyéves szlovák elnökség csúcspontját fogja jelenteni” – állítja a szlovák kormányhivatal. A találkozón értékelik a szlovák elnökség programjának teljesítését, és megvitatják a visegrádi együttműködés időszerű kérdéseit.

Szlovákia tavaly nyáron Magyarországtól vette át a V4-ek elnöki tisztségét. Július elsejétől a soros elnök a Cseh Köztársaság lesz. A visegrádi csoportot 1991. február 15-én a magyarországi Visegrádon alakította meg Antall József magyar miniszterelnök, valamint Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel államfő. Csehszlovákia kettéválásával a visegrádi hármasból négyes lett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.