Idő-fogalom nélküli indián törzs: nincs rá szavuk sem

Fogalma sincs az időről egy amazóniai indián törzsnek, pontosabban nincs rá fogalma.

Az amondawa törzs tagjainak talán azért “nincs idejük”, mert bőven van nekik: nem kapkodva éldegélnek. A világtól teljesen elzárva teltek napjaik egészen 1986-ig, csak akkor fedezték fel őket a brazil őserdőben.

Most brit kutatók, a Portsmouth Egyetem tudósai vizsgálják, miként lehet, hogy ez a törzs “időtlen” maradt – legalábbis az elvont gondolkodás terén. Azt természetesen érzékelik tagjai, hogy események egymás követően történnek, és ezt meg is tudják beszélni maguk között, ám nincs szavuk az időre, sem annak olyan mértékegységeire, mint hónap vagy év, és persze nanoszekundok sem röpködnek ajkaikról – adta hírül a BBC News.

Emiatt azután azt sem tudják, hogy ki hány éves. A felcseperedést és öregedést azonban nyelvükkel mégis kifejezik valamelyest: vannak szavaik az egyes életkorszakaszokra.

Ami külön is érdekes: a törzs – miután kapcsolatba került tágabb hazájával, Brazíliával – tanulgatja a portugál nyelvet, melynek gondol nélkül használja olyan szavait, mint például a “jóval később”. Így aztán a brit kutatók igyekeznek kiismerni ezt az időtlen észjárást, amíg nem késő. A törzs ugyanis kezdi megismerni a naptárat, és idővel nem lesz olyan tagja, akinek “nem lesz ideje”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.