Párizs és Róma a schengeni szerződés reformját szorgalmazza

A francia elnök és az olasz miniszterelnök a schengeni szerződés módosítását szorgalmazza, ennek érdekében közös levélben fordulnak Brüsszelhez – hangzott el Nicolas Sarkozy és Silvio Berlusconi római tárgyalásai után kedden azn olasz fővárosban.

A levélben a két politikus azt kérte az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól, hogy vizsgálja meg a “belső határellenőrzés átmeneti visszaállításának” lehetőségét a schengeni övezet tagállamai között. Javaslatuk szerint “a külső határok fenntartásában beállt, kivételesen nehéz, előre meghatározott helyzetekben” lenne szükség a belső határellenőrzések újrakezdésére.

Berlusconi és Sarkozy úgy ítélte meg, hogy az unió közös külső határaira nehezedő megnövekedett nyomásnak “minden tagállamra nézve következményei vannak”, s ezért a júniusban összeülő Európai Tanácsnak “meg kell adnia a kellő politikai lendületet, hogy elháruljon az akadály az aktuális problémákat illető konkrét döntések elől”.

“Az Európai Unió legfontosabb feladata, hogy átfogó megállapodást kössön a Földközi-tenger déli partján élő szomszédjaival” – fogalmazott a két politikus. Emellett szükség lenne a “pénzügyi szolidaritás mechanizmusainak megerősítésére” azon államokkal kapcsolatban, amelyek több bevándorlót fogadnak be, illetve alapvető lenne “egy közös európai menekültügyi rendszer kidolgozása is” – olvasható a levélben.

“Szeretnénk, hogy a schengeni övezet továbbra is létezzen, de ehhez meg kell reformálni” – jelentette ki Sarkozy a tárgyalás után. Franciaország az elmúlt hetekben keményen kritizálta Olaszországot, amiért átmeneti tartózkodási engedélyt adott az év eleje óta érkezett körülbelül 20 ezer tunéziai bevándorlónak, akiknek a többsége Franciaországba igyekszik eljutni.

Az Európai Bizottságnak, az EU legfőbb végrehajtó testületének a napi sajtótájékoztatóján az újszerű helyzetre meglehetős bizonytalansággal reagáló bizottsági szóvivők azt hangsúlyozták, hogy Párizs és Róma kezdeményezése nem irányulhat a schengeni szabályok felfüggesztésére, hiszen e szabályok az uniós jog szerves részét képezik.

Egyikük leszögezte, hogy “nem szerepel az opciók között” a belső határellenőrzéstől való mentesség átmeneti felfüggesztése. Elhangzott azonban a sajtótájékoztatón az is, hogy különleges esetekben a most érvényes szabályok mellett is van lehetőség az utasellenőrzés gyakorlatának átmeneti visszaállítására. Ilyen különleges eset lehet például nagyobb szabású nemzetközi sportesemény-sorozat, illetve váratlan szükséghelyzet előállta. A bizottsági szóvivők szerint a francia és az olasz kezdeményezés nyilvánvalóan azt célozhatja, hogy az ellenőrzés időben és térben korlátozott mértékű helyreállítását lehetővé tevő különleges esetek mibenlétét az eddiginél pontosabban meghatározzák.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.