Nem változik az üzemanyagok ára a héten

Nem változtat a héten az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol Nyrt. – értesült piaci forrásokból az MTI kedden.

A múlt héten a 95-ös benzin ára új történelmi csúcsra nőtt azzal, hogy bruttó 3 forinttal emelte literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, s így az átlagár 384-385 forint lett. A gázolaj ára nem változott, 375 forint maradt. A gázolaj ára negyedik hete változatlan. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

 

Csökkent a benzin, nőtt a gázolajfogyasztás az első negyedévben

Az idén az első negyedévben a magyar piacon 4,7 százalékkal nőtt a gázolaj eladása, miközben a benziné 4,3 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest – közölte Horváth Ferenc, a Mol Nyrt. kereskedelmi ügyvezető igazgatója a Magyar Autóklub és a Mol közös sajtótájékoztatóján. Hozzátette: napjainkban a kőolaj hordónkénti ára 125 dollár körül van, ami az elemzők egy része szerint tovább emelkedhet, s felmehet 140-200 dollárra, más részük szerint pedig csökkeni fog, 80-100 dollárra. Kifejtette: az előrejelzések szerint az idén naponta átlagosan 89,4 millió hordó olajat használnak fel a világpiacon, amivel a kitermelés lépést tud tartani, sőt, 2-3 millió hordónyi tartalék is van a rendszerben.

Kattintson a hirdetésre!

Úgy vélte, ha nem történik váltás a felhasználásban, illetve a kitermelésben, s a piacot nem befolyásolják újabb, az észak-afrikaihoz hasonló események, az olaj ára nem lép ki a 90-140 dolláros sávból a közeljövőben.

Horváth Ferenc elmondta: 2008-ig folyamatosan nőtt a kőolaj felhasználás, majd 2009-ben a gazdasági visszaesés hatására a mennyisége világszinten 85 millió hordóra csökkent. 2010-ben már 87,9 millió hordó volt naponként, s ezzel visszatért a felhasználás a válság előtti időszakéhoz.

A keddi sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy egy kétoldalú megállapodás eredményeképpen kedvezményesen vásárolhatnak üzemanyagot a Magyar Autóklub tagjai a Mol Nyrt. 320 kútjánál, a közösen kibocsátott Green kártyával EVO üzemanyag vásárlása esetén a kedvezmény 10 forint literenként, míg más esetekben 6 forint.

A kártyát 70 ezer klubtag írásban igényelheti, illetve azok, akik belépnek a szervezetbe. A kártyát használat előtt fel kell tölteni pénzzel, ami történhet például banki átutalással, de a benzinkútnál is be lehet fizetni rá. Az igénybe vett kedvezményt a havi egyenlegkimutatón szerepeltetik, s mindig a következő tankolásnál számítják be.

A kártyával más termékek is vásárolhatók, de a kedvezmény az üzemanyagra vonatkozik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.