Zárt övezet a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzete

A japán hatóságok zárt övezetté nyilvánították a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetét – jelentette be Kan Naoto kormányfő.

A miniszterelnök látogatást tett a március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott létesítmény térségében, találkozott helyi közigazgatási vezetőkkel és korábban kitelepített lakosokkal. Megbeszélte velük, mit lehetne tenni, hogy érvényt szerezzenek a korábbi evakuálási intézkedéseknek, amelyeket az erőműből származó radioaktív szennyezés miatt rendeltek el. A katasztrófát követő napokban 80 ezer embert telepítettek ki, de több lakos – a becslések szerint 60 család – már visszatért az övezetbe, és a rendőrség a törvény szerint nem akadályozhatta meg őket ebben.

A tiltó rendelkezés pénteken 0 órakor lép életbe. Ettől kezdve hatósági engedély nélkül nem szabad belépni az övezetbe. A rendelkezés megszegőit megbüntetik, de ennek módjáról és mértékéről még nem tettek említést az illetékesek.

Az erőművet üzemeltető TEPCO cég a napokban közölte: valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje. Hat hónapon belül már jelentősen leszorítják a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.