Cselgáncs Eb: Ungvári Miklós aranyérmes

Ungvári Miklós aranyérmet szerzett a 66 kg-os kategóriában az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Ungvári a döntőben az azeri Tarjan Karimov ellen lépett tatamira, s a küzdelem csak a hosszabbításban dőlt el, ahol a magyar versenyző aranyponttal fordította a maga a javára a meccset. Ungvári 2002 (Maribor) és 2009 (Tbiliszi) után harmadszor lett Európa-bajnok.

A súlycsoport korábbi kétszeres Eb-aranyérmese ötödik mérkőzésén az azeri Tarjan Karimov találkozott, akitől januárban kikapott eddigi egyetlen találkozójukon, a bakui Világkupa-viadalon. Az MTK-Erzsébetváros versenyzője egy páros intést követően jukónyi előnybe került, miután főként a védekezésre összpontosító ellenfelét ismét figyelmeztették. A bíró viszont a hajrában a 31 éves magyart is intette, így egy-egy jukó után jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ennek második percében a ceglédi születésű dzsúdós nagyívű lábszárátforgatást mutatott be ellenfelén, és jukóval nyert.

Ungvári – aki harmadik Eb-aranyérme mellé 2500 eurót kapott – öccsének, a Karvaly becenévre hallgató Attilának ajánlotta érmét, akinek versenyengedélyét doppinggyanú miatt nemrég felfüggesztették. “A testvéremért küzdöttem az egész Európa-bajnokságon. – mondta még mindig zihálva az MTI-nek. – Egy éremért jöttem ide, amelyet az öcsémnek akartam ajánlani, aki nem lehetett itt, és aki szerintem hasonlóképpen szerepelt volna. Ha nem hiszem, akkor ő higgye, tüzünket helyettem őrizze! Innen is üdvözlöm édesanyámat és Karvalyt, köszönök nekik mindent. De most már megyek lovagolni, mert vár a másik mesterem, jövő héten díjugrató-versenyen kell indulnom!”

A háromszoros vb-harmadik Ungvári Miklós a magyar cselgáncssport 14. Eb-aranyát szerezte. Edzője, Bíró Tamás érthető megkönnyebbüléssel mosolygott: “Inkább nem mondom meg, hogy mit gondoltam, amikor másodjára megintették Mikit. Ez az azeri srác nagyon erős és remekül kontrázik, vigyázni kell vele. Azerbajdzsánban nagyon nekiment Miki, dobott kettőt, és már nem tudtunk fordítani. Most sokkal okosabb meccset vívott Ungi.”

A Magyar Judo Szövetséget irányító Tóth László boldogan összegzett: “Fantasztikus nyitónapon vagyunk túl, ez a csapat valami hihetetlen dolgot produkált ma. Nagyon fáj a szívem, hogy Attila nem indulhat holnap, ő is komoly aranyesélyekkel lépett volna tatamira. De folytatása következik!”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.