Magyar Nemzet: kiszivárgott az MSZP titkos alkotmánya

Hetvenöt oldalas alkotmánytervezetet készítettek a Gyurcsány-kormány idején, 2006 júniusában a Petrétei József vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban – írja a Magyar Nemzet.

A lap cikke szerint “a belső használatra készült, nem nyilvános anyag kidolgozásában részt vett az új alkotmány előkészítéséért felelős miniszteri biztos…” A Magyar Nemzet visszautal a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent cikkre, amiben Petrétei József azt nyilatkozta, hogy 2007-ben, távozásakor még a minisztérium irattárában volt az alkotmánytervezet normaszövege.

A Magyar Nemzet részletesen ismerteti a birtokába jutott dokumentumot, amit az online kiadásban így foglal össze: “a szöveg rövid preambulumában például megtalálható a Szent Koronára történő hivatkozás. Az is szerepel benne, hogy a legfőbb ügyész nem interpellálható, továbbá az, hogy az alkotmányt a parlament fogadja el, nem pedig népszavazás erősíti meg. Az ilyen módon megszületett alaptörvényt viszont teljesen bebetonozták volna: a szocialista alkotmányt csak úgy lehetett volna megváltoztatni – vagy helyette újat elfogadni –, ha azt a képviselők négyötöde két alkalommal is, legalább fél év eltéréssel megszavazza. A Gyurcsány–Petrétei-tervezet is tartalmaz közpénzügyi fejezetet; igaz, nem az adósság csökkentését írja elő, hanem az adósság növelésének lehetséges mértékét.”

A szombaton megjelent újság a tervezet szövegéről egy egész oldalon ad tájékoztatást, de bevezetőben megjegyzi: “… hiába titkosították a szocialisták a 2006-ban készített alkotmánytervezetüket, amelyet még a kormányváltás előtt az irattárból is eltüntettek: a dokumentum a Magyar Nemzet birtokába került”.

A bevezetőben a cikk így folytatódik: “az országgyűlési munkát az LMP-vel együtt bojkottáló, módosító javaslatokat nem készítő ellenzéki párt ugyanakkor máig hallgatott arról, mit is tartalmaz a Gyurcsány-féle alkotmánytervezet”.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet 2006-ban az akkori minisztériumtól hiába kérte ki a dokumentumot, azt Petrétei József megtagadta. Az LMP jelenlegi frakcióvezetője, Schiffer András, a jogvédő társaság vezetőjeként pert indított, ám a Fővárosi Ítélőtábla 2007-ben születet jogerős végzése szerint az igazságügyi tárca vezetője nem követett el jogsértést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.