Japán: A Fukusima 50 csoport hősei az atomkatasztrófa elhárításán dolgoznak

Közzétették az első felvételeket a japán földrengés után a megsérült atomerőmű belsejéről, ahol a „fukusimai 50-ek” néven emlegetett, már hősként tisztelt dolgozók a sugárveszéllyel dacolva küzdenek az atomkatasztrófa elhárításán – számolt be róla az MTV esti Híradója. Ők az életüket kockáztatják hazájuk biztonságáért, közülük többen már súlyos sugárfertőzést szenvedtek – tették hozzá.

A riportból kiderült: a csoportban valójában 180-200-an vannak, technikusok, tűzoltók. Azért kapták ezt a nevet, mert ötven fős csoportokban váltják egymást. Szinte teljes sötétségben, rendkívüli melegben dolgoznak folyamatos sugárzás mellett, miközben a sérült reaktorok fűtőrudait hűtik, és az áramellátást próbálják helyreállítani – hangzott el.

Ketten közülük tegnap súlyosan megsérültek. “A munkások éppen a hármas reaktorban próbáltak új elektromos kábeleket lefektetni, amikor beleléptek egy víztócsába, amely erősen sugárszennyezett volt. ” mondta el Yukio Edano a japán kormányszóvivő.

A japánok hősként tekintenek az atomerőműben maradt szakemberekre, akik valószínűleg maguk is tisztában vannak azzal, hogy aláírták saját halálos ítéletüket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.